Köp
Köp boken
Här!

Sovereignty through mathematics

Knut Svanholm
Ca. pris:
156
KR
Vad gör Bitcoin speciellt? Vad skiljer bitcoin från alla andra monetära tillgångar som funnits tidigare? Vad är egentligen en monetär tillgång? Vad är pengar? Vad är inflation? Vem tjänar på det? Vad är knapphet? Är Bitcoins mining ett slöseri? De frågorna och många fler svarar svenske Knut Svanholm på i den här boken (som dock är på engelska).

Recension:

Sovereignty through mathematics

January 31, 2020

Under 2019 kom inte bara en, utan två Bitcoinböcker med svenska författare ut. Vi har tidigare skrivit om Kalle Rosenbaums Grokking Bitcoin som fått mycket uppmärksamhet internationellt för sitt pedagogiska sätt att förklara hur Bitcoin fungerar. Den andra boken är skriven av Knut Svanholm och går under namnet Bitcoin: Sovereignty through mathematics. Även denna bok är alltså på engelska och riktad till en internationell publik. Medan Kalles bok fokuserar på hur Bitcoin fungerar rent tekniskt så berättar Knut mer om varför Bitcoin är så speciellt och vad det spelar för roll.

Knut har tidigare gett ut boken “Three minute reads on Bitcoin: A year of thoughts” som är en samling av texter han skrev under 2017 och 2018 men den här gången ville han skriva en “riktig” bok. Det är tydligt att det är en passionerad man som står bakom den här boken som är något av en kärleksförklaring till Bitcoin. Fakta om Bitcoin och hur nätverket fungerar blandas med politik, filosofi och ibland även någon personlig anekdot i en ganska kort och lättläst bok.

Mycket fokus ligger kring vad som är Bitcoins “killer feature”, nämligen att man för första gången har lyckats åstadkomma digital knapphet, eller scarcity, vilket gör Bitcoin till en betydligt bättre version av guld. Jag tycker att Knut uttrycker det mycket bra i kapitlet om proof of work:

The value of this feature, and the impact it has on coin issuance, is often understated. It is one of the features of Bitcoin that separates it from gold and other assets in one of the most subtle, yet most powerful ways. When the price of gold or silver or oil or any other asset goes up, producing that asset becomes more profitable and more resources are allocated to produce more of it, faster.

och

In Bitcoin, a price increase has virtually no impact at all on the coin issuance rate, or flow, since the difficulty of finding the next block in the chain is constantly being optimized for a strict issuance schedule. No other asset has ever behaved like this and we are yet to find out what impact its existence will have on the world economy.

Knut tar upp många viktiga aspekter av Bitcoin, dess funktioner och roll i samhället och jag tänker lämna det mesta till läsaren att upptäcka själv men en intressant koppling som jag inte ser nämnas så ofta är den mellan privacy och fungibility. Fungibility betyder utbytbarhet och är alltså den funktion som är nödvändig hos pengar som innebär att t.ex. alla hundralappar är likvärdiga. Om jag har lånat ut en hundring till dig så bryr jag mig inte om att få tillbaka samma hundralapp utan det går bra med vilken annan som helst, eller t.o.m. två femtiolappar istället. Det finns en tendens hos auktoriteter att vilja vara inne och peta på detta, inom Bitcoin kan det t.ex. vara genom att börs inte tar emot insättningar av bitcoin som kan spåras tillbaka till en känd stöld. Det är en god tanke men leder till mycket friktion och bryter mot principen om att pengar ska vara något neutralt. Har man ett system där transaktioner verkligen är privata så kan dock fungibiliteten bevaras eftersom det inte är möjligt för någon auktoritet att se någon historik över just de pengar de tar emot. Bitcoin är i nuläget inte helt privat men det görs en hel del arbete för att förbättra detta.

När det kommer till de mer politiska inslagen i boken så påminner den till viss del om Saifedean Ammous bok The Bitcoin Standard som jag tidigare kritiserat för att ha dragit konceptet om sunda pengar ("sound money”) för långt när han låter påskina att avsaknaden av det är orsaken till i princip alla världens problem. Jag anar samma tendenser i Knuts bok bl.a. när han uppmanar läsaren: "Try to understand why we have a “climate problem” in the first place.”. Det är stort fokus på den österrikiska skolan och libertarianism och även om det är lätt att hålla med om vissa delar, som det dåliga i att inflation används som en dold skatt, så blir det ibland i min mening väl simplistiskt när skatt beskrivs som stöld och marknaden som lösningen på allt. Jag noterar dock att Knut lämnar en liten brasklapp i slutet av boken om att allt inte ska tas bokstavligt:

All opinions, political or not, expressed in the book are first and foremost meant to be thought provoking and are not meant to be taken too literally.

Sammanfattningsvis så är det här en läsvärd liten bok som jag tror att alla kan ta med sig nånting ifrån och har du dragningar åt det libertarianska hållet kommer du förmodligen dessutom att älska den.

Du hittar bl.a. boken på Adlibris.

3046

Rekommenderade böcker:

Se fler Böcker ⟶
Fler böcker