Bitcoinkursen i kronor och dollar

Vi väljer att visa kursen inte bara i kronor utan även i dollar här eftersom dollarkursen är den de flesta stöter på och den de allra flesta handelsplatser använder.

Det är också oftast via dollarkursen man konverterar 1 BTC till SEK eftersom det saknas riktiga marknadsplatser eller börser där bitcoin handlas direkt mot kronor. Det betyder dock förstås inte att du inte kan köpa bitcoin för kronor, t.ex. med Swish, vilket du hittar mer information om längre ned på sidan.

Vill du se bitcoins kursutveckling historiskt, t.ex. senaste veckan eller senaste året, så hittar du även det, i enkla grafer alldeles här nedanför.

Dollarkursen hämtas från Gemini och uppdateras kontinuerligt medan kursen i kronor kommer från Safello och uppdateras ca var tionde minut.

Vanliga frågor

Vem bestämmer bitcoins pris?

Kursen för bitcoin sätts precis som de flesta andra valutor genom det utbud och den efterfrågan som finns på marknaden. Det betyder alltså att om många vill köpa bitcoin men inte så många vill sälja så kommer priset att pressas uppåt, och vice versa.

Varför är en bitcoin så dyr?

Det kommer totalt bara att finnas knappt 21 miljoner bitcoin och så begränsad tillgång kombinerat med hög, global, efterfrågan gör att priset blir högt. Totalt värderas alla bitcoin just nu (februari 2022) till ca 7,5 biljoner kronor och det är ändå bara ca 7% av vad allt guld värderas till.

Man ska dock förstå att man absolut inte behöver köpa en hel bitcoin. Bitcoin är delbart ner till 8 decimaler och den minsta enheten, 0,00000001 bitcoin, kallas 1 satoshi. Du kan fortfarande köpa 1000 satoshi för några kronor.

För en mer detaljerad beskrivning av Bitcoins värde, se artikeln Varför är Bitcoin värt något?

Hur kan bitcoin ha ett värde?

Bitcoin är värda något helt enkelt eftersom det finns en efterfrågan och exakt vilket värde bitcoin har beror på hur stor denna efterfrågan är. Att det finns en efterfrågan överhuvudtaget beror på de egenskaper bitcoins har som gör dem lämpliga som pengar. För att något ska vara användbart som pengar krävs bl.a. att de:

  • Är delbara. Alltså, om du vill köpa ett tuggummi så är det inte praktiskt om det minsta myntet som finns är 10-kronan. Det vore inte heller praktiskt om det inte fanns någon valör mellan 10-kronan och tusenlappen. Bitcoins uppfyller detta bättre än kontanter och ungefär lika bra som pengarna på ett bankkonto.
  • Är lätta att överföra. Här är eventuellt kontanter bättre än bitcoins om du står precis bredvid personen du vill ge pengar, men betydligt sämre om du befinner dig på andra sidan jorden. Bitcoin är också bättre än pengarna på ett bankkonto om den andra personen har en annan bank, i annat fall ungefär lika bra.
  • Har ett stabilt värde. En förutsättning för detta är att mängden existerande pengar är förutsägbart vilket definitivt gäller för bitcoins eftersom systemet är helt transparent. För tillfället är ändå inte bitcoins värde speciellt stabilt men det är något som förhoppningsvis förbättras ju fler människor som använder systemet.

För en mer detaljerad beskrivning av Bitcoins värde, se artikeln Varför är Bitcoin värt något?

Sveriges bästa sätt att köpa kryptovalutor

Med 3 enkla steg
BankID
Logga in säkert via Mobilt BankID
Swish
Enkla och snabba betalningslösningar
Safello Wallet
Förvaras tryggt i din plånbok
Köp Bitcoin här!
Bitcoin
Ethereum
Chainlink
Polygon
Polkadot
Uniswap
USD Coin
Algorand
Kom igång
Download on the App StoreGet it on Google Play
Senaste dygnet
Senaste månaden
Senaste 3 MÅN
Senaste året
OBS! Rotera telefonen till landskapsvy för att lättare se grafen.

BitcoinS VÄXELKURS
Senaste 24 timmarna

* Bitcoinkurs i svenska kronor
OBS! Rotera telefonen till landskapsvy för att lättare se grafen.

BITCOINS VÄXELKURS
Senaste 30 dagarna

* Bitcoinkurs i svenska kronor
OBS! Rotera telefonen till landskapsvy för att lättare se grafen.

BITCOINS VÄXELKURS
Senaste 3 MÅNADERNA

* Bitcoinkurs i svenska kronor
OBS! Rotera telefonen till landskapsvy för att lättare se grafen.

BITCOINS VÄXELKURS
Senaste ÅRET

* Bitcoinkurs i svenska kronor

Hos Avanza kan du enkelt investera i Bitcoin genom certifikatet Bitcoin XBT. Läs mer.

Senaste artiklarna:

Slide
Fler artiklar