Ansvar

Första frågan är alltså var dina bitcoin, eller mer specifikt dina privata nycklar, ska lagras och det kan vi dela upp i några olika varianter. Känner du förresten att du redan har koll på det här eller bara vill ha lite konkreta förslag så gå direkt till listan över plånböcker istället så kan du komma tillbaka hit och läsa på mer senare.

Eget ansvar

Eget ansvar innebär alltså att det är du själv som har hand om dina pengar. Tappar du bort dem så är de borta, men det finns möjlighet att ha en backuper undansparade på ytterligare ställen för att minimera risken att något sådant händer.

  • Hårdvaruplånbok. En hårdvaruplånbok som Ledger eller Trezor är det säkraste sättet att hantera dina bitcoins om du både vill lagra dem säkert och ibland göra transaktioner, alltså använda dina bitcoin. Detta är för den känsliga information, dina privata nycklar, aldrig lämnar lagringsenheten. De finns alltså aldrig på din dator eller mobil där det finns en risk att de blir stulna, t.ex. genom malware eller virus. En nackdel här är att du behöver tillgång till både din hårdvaruplånbok och en mobil/dator för att kunna skicka bitcoin.
  • Din mobil. Din privata nycklar lagras på din mobil. Detta är smidigt eftersom det enda du behöver ha tillgång till är din mobil, men det finns alltid en risk att någon kommer åt informationen på din mobil. Eftersom din mobil är uppkopplad på internet så finns alltid risken att bli hackad.
  • Din dator. Samma för- och nackdelar som men din mobil, med skillnaden att datorer oftare drabbas av malware och att det är svårt att ha med sig datorn för att kunna göra betalningar i den fysiska världen.
  • Offline. Du kan skriva ut dina privata nycklar på en papperslapp, spara dem på ett USB-minne, gravera in dem i metall [länk till cryptosteel.com] eller något helt annat. Dessa metoder kan vara användbara om du vill lagra undan dina bitcoin och inte använda dem under lång tid. Det är dock krångligt om du vill göra transaktioner.
  • Krypterad i molnet. Det här är en sorts hybrid där lagringen av själva filerna hanteras av någon annan men i krypterad form så att de inte kan komma åt dina pengar. Detta kan kombineras med en webbplånbok eller en app för en smidig användareupplevelse, t.ex. som sajten blockchain.info gör. Kom dock ihåg att eftersom sajten inte kan dekryptera informationen så är det superviktigt att inte tappa bort sitt lösenord eftersom ingen kan hjälpa dig att få tillbaka det. Det är därför denna variant hamnar under “eget ansvar”.

Delegerat ansvar

Här låter du någon annan ta ansvaret så att du slipper allt huvudbry kring hur du på ett säkert sätt förvarar dina bitcoin. Det är förstås det här de flesta är vana vid när de har sina pengar på banken. Skulle du tappa bort inloggningsuppgifterna så går de alltid att få tillbaka så länge du kan identifiera dig på ett sätt som motparten accepterar.

Nackdelen här handlar framförallt om i vilken grad du känner att du kan lita på motparten. Framförallt under Bitcoins tidiga år fanns många lite skumma sajter, till och med sådana vars enda syfte var att stjäla dina pengar. Men det finns också gott om exempel på välmenande företag som råkat ut för hack och förlorat alla sina kunders pengar. Var därför försiktig i ditt val av företag om du väljer detta sätt att förvara dina bitcoin. Kontrollera noga företagets trovärdighet.

Typ av app

Oavsett var du väljer att lägga ansvaret så kan du ofta välja mellan olika typer av plånboksappar.

  • Mobilapp. En app på din iPhone eller Android-telefon. Detta är standardvalet för de flesta nuförtiden eftersom det blir smidigt att göra betalningar i fysiska butiker eller att göra andra överföringar när man inte har tillgång till en dator.
  • Web-app. Smidigt om du vill kunna komma åt dina bitcoin från vilken dator som helst. Ofta är dessa av typen “delegerat ansvar” men det finns också möjlighet att kombinera med en hårdvaruplånbok i vissa fall.
  • Desktop-app. Om du använder din egen dator så finns även program till t.ex. Windows eller MacOS.

Dags att välja

Nu när du vet vad du har att ta ställning till är det dags att kika in på sidan med plånböcker och välja den som passar dig bäst.

Senaste artiklarna:

Slide
Fler artiklar