Vad är Ethereum?

Vissa kallar det en decentraliserad världsdator. Ethereum bygger på samma blockkedjeteknik som bitcoin pionjerade men har ett mer komplext programspråk vilket gör att man kan bygga avancerade applikationer som är svårt eller överhuvudtaget inte möjligt med bitcoin. Ett "program" på bitcoins blockkedja är för det mesta helt enkelt instruktioner för att föra över kryptovaluta från en plånbok till en annan. Mer avancerade saker går att göra men det finns begränsningar.

Ethereum däremot har ett fullfjädrat programspråk, vilket gör det möjligt att bygga decentraliserade tjänster av alla de slag. Exempel på sådant folk bygger på Ethereum utan att någon central auktoritet:

  • Finansiella tjänster som lån, hävstångsprodukter mm.
  • DAO:s, decentraliserade autonoma organisationer
  • NFT:er
  • Virtuella världar

Vill du köpa Ethereums valuta ether? Kolla här:

Lär dig mer på ethereum.org.

Ethereums egenskaper

Öppet — Ethereum är ett nätverk som är fritt tillgängligt för vem som helst att använda och kräver inte någon kontakt alls med en central part.

Transparent — Ethereum använder blockkedjeteknik och är baserat på öppen källkod, vilket gör att vem som helst kan granska systemet och hur det fungerar.

Decentraliserat — Ingen auktoritet kontrollerar hur och när ether skapas eller vilka transaktioner som godkänns. Detta bestäms helt av den programkod som deltagarna i nätverket kör.

Censurresistent — Eftersom ingen central part styr över nätverket kan inte heller någon stänga av dig eller censurera dina transaktioner.

Privat — När du utför transaktioner på Ethereums blockkedja behöver du inte lämna ut din privata information till någon tredjepart.

Bitcoin
Ethereum
Chainlink
Polygon
Polkadot
Uniswap
USD Coin
Algorand

Sveriges bästa sätt att köpa kryptovalutor

Med 3 enkla steg
BankID
Logga in säkert via Mobilt BankID
Swish
Enkla och snabba betalningslösningar
Safello Wallet
Förvaras tryggt i din plånbok
Köp Bitcoin här!
Bitcoin
Ethereum
Chainlink
Polygon
Polkadot
Uniswap
USD Coin
Algorand
Kom igång
Download on the App StoreGet it on Google Play

Vanliga frågor om Ethereum

Vad är ether?

Ether är Ethereums kryptovaluta. Det är den valutan som används i nätverket för att betala avgifter, den valutan som tilldelas miners mm. I Bitcoin har valutan och nätverket samma namn men hos Ethereum har man alltså valt att skilja på dessa, vilket kanske gör det hela lite mindre förvirrande.

Hur många ether finns det?

Precis som med bitcoin skapas nya ether i varje block. Men ether förstörs också, genom att en del av transaktionsavgifterna "bränns". Antalet ether följer därför inte en bestämd kurva utan beror bl.a. på hur mycket nätverket används. Du kan se hur många ether som finns just nu t.ex. på CoinGecko.