Vad är en kryptovaluta?

Allt började med bitcoin år 2008. Ordet kryptovaluta användes inte ens när Satoshi publicerade sin "Bitcoin: A Peer-to-Peer electronic cash system" där en decentraliserad valuta, helt oberoende av centrala aktörer, presenterades. Valutan skulle kunna användas av vem som helst, var som helst, utan att personen behövde be om tillstånd och utan risken att någon skulle kunna konfiskera dennes pengar. Vill du läsa mer om bitcoins historia så kan du göra det här:

Sedan dess har tusentals andra kryptvalutor uppstått, vissa har bara varit rena kopior av bitcoin och försök av upphovsmakarna att rida på bitcoins popularitetsvåg för att tjäna pengar. Andra har försökt förbättra brister man tyckte sig se i bitcoin, bland dessa finns t.ex. privacy coins som försöker se till att valutan är verkligt privat och att ingen kan spåra eller övervaka dina transaktioner. Ytterligare några, som OneCoin har varit redan bedrägerier där det aldrig ens funnits en kryptovaluta med i bilden.

Egenskaper hos Krypto

Öppen — Kryptovalutor är tillgängliga för alla och kan skickas och ta emot via en egen wallet utan att man behöver skapa ett konto hos ett företag.

Transparent — Kryptovalutor använder blockkedjeteknik och är så gott som alltid baserade på öppen källkod, vilket gör att vem som helst kan granska systemen och hur de fungerar.

Decentraliserad — Ingen auktoritet kontrollerar hur och när en kryptovaluta skapas eller vilka transaktioner som godkänns. Detta bestäms helt av den programkod som deltagarna i nätverket kör.

Digital — Kontanter i all ära, men det finns stora fördelar med den digitala världen. Inga dyra transporter, du kan skicka dina pengar globalt och de är dessutom omöjliga att förfalska.

Psuedonym — När du skickar kryptovaluta så sparas transaktionen i en öppen loggbok som vem som helst kan läsa. Men ingen kan knyta en viss transaktion till just dig eftersom blockkedjor inte vet något om verkliga identiteter. Därför använder man ofta ordet "pseudonym".

Bitcoin
Ethereum
Chainlink
Polygon
Polkadot
Uniswap
USD Coin
Algorand

Sveriges bästa sätt att köpa kryptovalutor

Med 3 enkla steg
BankID
Logga in säkert via Mobilt BankID
Swish
Enkla och snabba betalningslösningar
Safello Wallet
Förvaras tryggt i din plånbok
Köp Bitcoin här!
Bitcoin
Ethereum
Chainlink
Polygon
Polkadot
Uniswap
USD Coin
Algorand
Kom igång
Download on the App StoreGet it on Google Play

Mer om kryptovalutor

Det finns numera också gott om projekt som försöker vara mycket mer än bara en valuta men där själva kryptovalutan är en fundamental byggsten. Pionjären bland dessa är Ethereum som lanserades 2014 och vars valuta ether fortfarande idag är den näst största efter bitcoin. På Ethereum kan man med s.k. smarta kontrakt bygga decentraliserade finansiella tjänster (DeFi), skapa egna tokens, NFT:er och mycket mera. Många konkurrenter till Ethereum, med liknande mål, har också lanserats under åren. Här hittar du några av de största projekten:

Sedan finns projekt som på olika sätt försöker skala Ethereum eller knyta ihop olika blockkedjor för att istället öka skalbarheten på det sättet. Några exempel är:

  • Polkadot - Möjliggör överföringar mellan olika blockkedjor
  • Polygon - Skalningsplattform till Ethereum

Det finns också plattformar som ska hjälpa till att ge smarta kontrakt information från "den verkliga världen", så kallade Orakel. Vissa av dessa plattformar har egna tokens, t.ex.:

De största valutorna efter bitcoin och ether är några s.k. stablecoins som är kryptovalutor som har ett stabilt värde gentemot t.ex. den amerikanska dollarn. Men är de ens kryptovalutor? Vi diskuterar det närmre i artikeln Vad är en kryptovaluta? Vill du lära dig och förstå mer om stablecoins hittar du också ytterligare artiklar från bitcoin.se här:

Vanliga frågor

Hur många kryptovalutor finns det?

På coingecko.com listas just nu (februari 2022) över 12 000 kryptovalutor men det finns garanterat ännu fler. Det är viktigt att förstå att de allra flesta av dessa är i princip meningslösa projekt utan användare och utan någon handelsvolym. Vi skriver här på bitcoin.se om en del av de största kryptovalutorna så vi rekommenderar att du läser på ordentligt så att du förstår vad det handlar om och vad poängen och ambitionen med projekten är.

Hur fungerar kryptovaluta?

När bitcoin skapades 2008/2009 så var det första gången man lyckades skapa en verkligt decentraliserad valuta och detta gjordes genom att kombinera några olika existerande teknologier där proof-of-work nog får anses vara den viktigaste pusselbiten. Vi förklarar hur bitcoin fungerar på sidan Hur fungerar bitcoin? och den informationen stämmer ganska väl även med hur andra kryptovalutor baserade på proof-of-work är uppbyggda.

Senare har det kommit många idéer om andra sätt att skapa decentraliserade valutor och den populäraste av dessa kallas proof-of-stake.

Senaste artiklarna:

Slide
Fler artiklar