I takt med att bitcoin växt under åren så har förstås en del personer tjänat mycket pengar på att ha köpt bitcoin tidigt. Detta har gjort att många andra vill "hoppa på tåget" och har i sin tur skapat ett perfekt klimat för bedragare. Dessa bedragare lockar med snabba och garanterade vinster och använder orden bitcoin eller krypto då det är ord som folk känner igen och förknippar med att bli rik. Nedan följer information om olika typer av bedrägerier och exempel på sådana. Är du det minsta osäker på om något du stött på är ett bedrägeri så kolla med oss på Safellos discord innan du skickar dina pengar någonstans.

Ponzibedrägerier

Ett ponzibedrägeri är en form av investeringsbedrägeri där ingen egentlig produkt eller tjänst finns utan där de pengar som plockas in från nya investerare används för utbetalningar till tidigare investerare. Ett sådant bedrägeri kan alltså hållas igång under väldigt lång tid så länge de nya pengar som kommer in överstiger de som andra begär att få ut. Ett av världens mest kända ponzibedrägerier är det som Bernie Madoff låg bakom där investerare totalt lurades på över 50 miljarder dollar.
Relaterat till kryptovalutor så är OneCoin det klart största bedrägeriet. Trots att ordet coin finns med i namnet så fanns det i verkligheten aldrig någon kryptovaluta med i ekvationen, även om personerna bakom bluffen förstås ville få det att verka så. OneCoin har uppskattningsvis lurat människor på 4 miljarder dollar.

Automatisk robothandel

Ett annat sätt att lura folk på pengar är genom att sälja tillgång till en robot som automatiskt ska göra trades och därmed tjäna pengar åt dig medan du ligger i hängmattan. När du satt in dina pengar är det inte ovanligt att du får tillgång till något som ser ut som ett konto där du kan se dina pengar växa. Det är ett sätt att få dig att investera ytterligare pengar men i själva verket kommer du aldrig att kunna ta ut dina "vinster" (det är förstås inte vinster i verkligheten utan bara en siffra de visar upp för dig). Skillnaden mot t.ex. OneCoin är alltså i praktiken väldigt små - skillnaden ligger i vad lockbetet består av.

Några exempel på bedrägerier som lockar med automatisk robothandel är:

  • Bitcoin Code
  • Bitcoin Profit
  • Bitcoin Trader

Alternativa valutor

Redan några år efter att bitcoin presenterats började personer experimentera med alternativa valutor, ofta kopior av bitcoin där man bara ändrade några mindre detaljer. Vissa av dem hade genuina avsikter att skapa något bättre men andra var rena försök att tjäna pengar. Under kryptoboomen 2017 exploderade utbudet av den sistnämnda varianten. Det gick ofta till så att man publicerade någon form av white paper för att få det att verka seriöst, samt reserverade en del av valutan åt skaparna. Sedan lanserade man en stor marknadsföringskampanj för att få investerare att vara med och köpa den nya valutan direkt från starten. Detta kunde leda till en snabb stegring av priset som bedragarna kunde använda för att "casha ut". Senare rasade förstås priset, mer eller mindre snabbt, mot noll eftersom det inte fanns någon egentlig poäng eller något användningsområde för valutan.

Detta är en typ av bedrägeri som fortfarande pågår och det kan självklart vara svårt för nykomlingar att skilja de oseriösa projekten från de seriösa.

Så hur ska jag göra då?

Om du är intresserad av kryptovalutor så rekommenderar vi först och främst att du läser på ordentligt så att du vet vad det hela handlar om. Här är några sidor att börja med:

Sedan kan du för att snabbt komma igång ladda ned Safellos app eller kolla in sidan Köpa bitcoin för fler alternativ.

Sveriges bästa sätt att köpa kryptovalutor

Med 3 enkla steg
BankID
Logga in säkert via Mobilt BankID
Swish
Enkla och snabba betalningslösningar
Safello Wallet
Förvaras tryggt i din plånbok
Köp Bitcoin här!
Bitcoin
Ethereum
Chainlink
Polygon
Polkadot
Uniswap
USD Coin
Algorand
Kom igång
Download on the App StoreGet it on Google Play

Hos Avanza kan du spekulera i olika kryptovalutor via certifikat. Enkelt som att handla med aktier eller fonder men du äger inte din kryptovaluta