Namecoin

Det första alternativa systemet var inte alls tänkt som en valuta utan använde Bitcoins system för att decentralisera domännamnsregistrering på internet. Namecoin presenterades 2011 men idéerna hade diskuterats redan året innan, av Satoshi och andra. Systemet är i bruk och vem som helst kan registrera domäner under toppdomänen .bit.

Litecoin

Under samma år dök också Litecoin, som var mer av en direkt kopia av Bitcoin, upp. Man hade ändrat på den mining-algoritm som Bitcoin använde så att det inte skulle vara lika fördelaktigt att använda GPU:s för mining (läs mer om miningens historia här). Tanken var alltså att vem som helst med sin vanliga dator skulle kunna vara med och skapa valutan. Man hade också ändrat så att blocken kom något oftare (var 2,5:e minut) än i Bitcoin. Trots intentionerna så dök speciell hårdvara för att skapa Litecoin så småningom upp så några speciella fördelar gentemot Bitcoin är svårt att påstå att Litecoin har. Hur som helst har Litecoin kommit att markndsföra sig som en motsvarighet till silver (där Bitcoin då är digitalt guld) och är än idag bland de 20 största alternativa kryptovalutorna.

Altcoin-boomen

Gemensamt för de första kopiorna var att de hade någon tydlig skillnad/förbättring gentemot Bitcoin. Peercoin försökte ersätta Bitcoins energikrävande proof-of-work med proof-of-stake och Ethereum kom med otroligt höga ambitioner om ett Turingkomplett programmeringsspråk för smarta kontrakt. Nån gång under 2013 startade dock vad som skulle bli en fullkomlig explosion av alternativa valutor. Dogecoin som lanserades i slutet av 2013 var helt uppenbart bara en rolig ploj, baserat på en populär meme, men fick enormt genomslag och har idag en market cap på över 30 miljarder dollar.

Nu började det gå upp för många att det fanns stora pengar att tjäna genom att lansera en egen valuta och därför finns idag över 10 000 kända altcoins.

Fortsatt läsning

Det är med andra ord en riktig djungel det här. Nedan listas därför en del av de alternativa system som inte bara är kopior utan faktiskt bidragit med något unikt, så att den intresserade kan läsa vidare och lära sig mer.

Senaste artiklarna:

Slide
Fler artiklar