Köp
Köp boken
Här!

Mastering Bitcoin

Andreas Antonopoulos
Ca. pris:
351
KR
Om du verkligen vill djupdyka i tekniken bakom Bitcoin och allt vad den innebär så är det här boken för dig. Boken finns nu i en andra upplaga som inkluderar information om bl.a. SegWit, Payment channels och Lightning network. Skriven av Andreas Antonopoulos som fått mycket beröm för sina många föreläsningar om Bitcoin och blockkedjetekniken.

Recension:

Mastering Bitcoin

May 8, 2018

Andreas Antonopolous upptäckte först Bitcoin år 2011 och i inledningen till Mastering Bitcoin berättar han hur han först ignorerade fenomenet och avfärdade det som oviktigt. Sedan hände något. Andreas kom att ägna hela sina dagar och nätter åt att förstå Bitcoin och i den här boken delar han med sig av all den kunskapen. Andreas är hyllad för sitt pedagogiska sätt att förklara Bitcoin och blockkedjeteknik i poddar, artiklar och föreläsningar.

Boken är dock inte tänkt för vem som helst. Har du inte teknisk bakgrund så kommer delar av boken att vara svåra att ta sig igenom. Andreas riktar sig främst till programmerare som vill kunna utveckla program och tjänster som använder blockkedjeteknik och på många ställen förekommer därför exempel i form av programkod. Jag tycker inte nödvändigtvis att man måste vara utvecklare för att ha glädje av den här boken – det går faktiskt ganska fint att helt enkelt hoppa över kodexemplen – men däremot måste du ha ett genuint intresse av att förstå de tekniska detaljerna.

Boken släpptes ursprungligen 2014 och kom under 2017 ut i en andra upplaga, uppdaterad med information om ny teknik som Segregated Witness och Lightning Network.

I boken avverkas följande ämnen i detalj:

  • Referensimplementationen Bitcoin Core och hur man kommunicerar med programmet för att hämta ut information om block, transaktioner mm
  • Privata/publika nycklar samt Bitcoinadresser
  • Plånböckers uppbyggnad, icke-deterministiska kontra deterministiska, standarden BIP-39 mm
  • Transaktioner och Bitcoins scriptspråk
  • P2P-nätverket och olika typer av noder, såsom fullnoder och SPV-noder
  • Blockkedjan, hur ett block är uppbyggt, Merkle trees mm
  • Mining och hur konsensussystemet fungerar, proof-of-work och olika typer av forks
  • Säkerhetsaspekter för användare, hårdvaruplånböcker och olika typer av risker
  • Lager ovanpå blockkedjan, colored coins, payment channels mm

Olika karaktärer används här och där för att exemplifiera, såsom Café-ägaren Bob i Palo Alto och Jing, studenten i Shanghai som byggt en egen mining rig. Här kan man väl möjligtvis tycka att det ibland blir lite krystat. Karaktärerna tillför ganska lite när Andreas redan strukturerat och pedagogiskt har avverkat ett ämne men finns där i ett försök att lätta upp en annars väldigt teknisk bok.

All denna information finns förstås att få tag i på andra sätt i form av artiklar, videos mm men det finns en stor poäng i att ha den samlad på det här sättet. Boken kan med fördel användas som ett uppslagsverk och Andreas har inkluderat ett index för att förenkla detta.

Så vill du djupdyka i tekniken bakom Bitcoin rekommenderar jag att du lägger vantarna på den här boken! Andra upplagan finns just nu på Adlibris för 227 kr och finns också att läsa gratis på nätet.

2330

Rekommenderade böcker:

Se fler Böcker ⟶
Fler böcker