Köp
Köp boken
Här!

Bitcoin Billionaires

Ben Mezrich
Ca. pris:
124
KR
Ben Mezrich har tidigare skrivit om Cameron och Tyler Winvklevoss i boken "The Accidental Billionaires" där de figurerar som personerna bakom idén till Facebook. Den här boken börjar med deras stämning av Mark Zuckerberg och fortsätter sedan med historien om hur tvillingarna fastnar för Bitcoin och bl.a. blir ägare till 1% av alla världens bitcoins, investerar i tidiga Bitcoinentreprenören Charlie Shrem samt startar sin egen börs Gemini.

Recension:

Bitcoin Billionaires

January 23, 2020

För tio år sedan gav Ben Mezrich ut boken "The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, a Tale of Sex, Money, Genius, and Betrayal" vilken senare också låg till grund för filmen "The Social Network". I den får vi framförallt följa Mark Zuckerberg men stöter också på tvillingarna Cameron och Tyler Winklevoss som påstår sig ha haft den ursprungliga idén och en påbörjad implementation till det som senare skulle bli Facebook. Enligt dem fanns ett halvfärdigt socialt nätverk som Mark anlitades för att slutföra men istället så valde Mark att sno idén och skapa en helt egen sajt. I boken framställs inte tvillingarna som speciellt sympatiska utan snarare som rika, överlägsna brats som försöker bli ännu rikare genom att håva in pengar på något de inte själv skapat.

Bitcoin Billionaires: A True Story of Genius, Betrayal and Redemption, Ben Mezrichs senaste bok, är deras upprättelse och ger en helt annan bild av Tyler och Cameron. Ben säger i en intervju i Vanity Fair att han tycker att bilden av Mark Zuckerberg i The Accidental Billionaires var korrekt men att han ändrat sig angående "Winklevii" som tvillingarna ofta kallas. Följer man Tyler och Cameron i sociala medier så ser man att de nu gärna promotar boken så de verkar nöjda med den nya bilden som Ben ger och det är inte konstigt för det är faktiskt något av en hyllning. De andra huvudkaraktärerna i boken presenteras alla som lite konstiga och udda medan tvillingarna är de professionella och smarta killarna med både stark karaktär och hög moral.

Jag tror att Ben har rätt i att hans bild av Winklevii är mer korrekt i den här boken men är det kanske på bekostnad av att det istället är andra personer som blir karikatyrer den här gången? Bitcoin Billionaires är underhållande och jag tycker definitivt att man ska läsa den om man vill ha en fördjupad bild av Bitcoins tidiga dagar men man ska komma ihåg att som med alla Bens böcker så är det en blandning av verklighet och fiktion. De övergripande händelserna stämmer säkerligen väl överens med verkligheten men räkna med att mycket av dialogen är påhittad och att en och annan karaktär och händelse lagts till för att krydda historien.

OBS! Resten av den här artikeln innehåller spoilers om innehållet så om du inte vill veta för mycket om handlingen innan du läser boken är det här ett bra ställe att sluta läsa på.

Boken börjar med stämningen mot Mark Zuckerberg som tvillingarna kämpar med under lång tid och som slutligen mynnar ut i att man får 60 miljoner dollar. Winklevii kräver dock att få en del av pengarna i form av Facebook-aktier, något som visar sig bli en mycket bra affär. Om Tyler och Cameron får sin upprättelse i den här boken så är det snarare tvärtom för Mark Zuckerberg som i den här processen framstår som en totalt omoralisk och självisk person som inte drar sig för att försöka luras om och om igen.

Med sitt nyfunna kapital börjar Winklevii att leta efter startups i Silicon Valley att investera i men visar sig få nobben av nästan alla p.g.a. kopplingen till Facebook. Alla vet att möjligheten att bli uppköpta av Facebook är helt körd om man har tvillingarna Winklevoss som investerare. På en fest på Ibiza kommer dock den riktiga vändningen när de för första gången hör talas om Bitcoin från David Azar som har en koppling till Charlie Shrem och hans nystartade företag BitInstant. Det hela leder dels till att tvillingarna börjar köpa bitcoin för stora summor och faktiskt enligt källor lägger beslag på hela 1% av alla bitcoin som existerar. Det leder också till att de investerar i BitInstant och mycket av boken handlar sedan om konflikterna de har med Charlie Shrem och hans andra investerare, Roger Ver. Även Erik Voorhees figurerar en del i boken som marknadsansvarig på BitInstant under den första tiden.

Rollerna är tydliga. Roger är en extremist och inbiten libertarian som hatar etablissemanget, har en "fuck you"-attityd mot myndigheter och inte drar sig för att bryta mot regler så länge han själv tycker att han har rätt. Cameron och Tyler däremot är mycket måna om att göra allt enligt regelboken och vill tvätta bort Bitcoins stämpel av att användas endast för droghandel och andra olagliga affärer. Kontrasten mellan investerarna är total och mittemellan finns Charlie Shrem som inte vill välja sida och framställs som svag, osäker och naiv. Charlie missköter företaget och väljer hellre att resa runt på konferenser och fester än att ta tag i de problem som finns och som många vet slutar BitInstants historia med att Charlie blir dömd till två års fängelse bl.a. för att inte ha rapporterat in misstänkta transaktioner till myndigheterna.

Dramat kring BitInstant är bokens huvudhistoria och vid sidan av den får man följa tvillingarnas andra framsteg såsom försöket att starta en ETF, grundandet av börsen Gemini och hur deras bitcoininvestering till slut når över 1 miljard dollar när bitcoinkursen rusar under 2017.

Det här är som sagt en underhållande historia så läs den gärna (finns t.ex. att köpa på Adlibris) men ta detaljerna med en nypa salt!

3038

Rekommenderade böcker:

Se fler Böcker ⟶
Fler böcker