Solana är en layer1-blockkedja som lanserades 2020. Dess grundläggande funktion är att vara en plattform, eller ett nätverk, för smarta kontrakt och dAppar. Med andra ord har blockkedjan liknande funktion som Ethereum.
Blockkedjans ”native-token” är SOL. Kryptovalutans primära funktion är att användas inom Proof of Stake samt för att betala transaktionsavgifter på blockkedjan. Som native token används den även exempelvis som betalningsmedel mellan de som använder Solana.
I denna artikel presenteras de grundläggande användningsområdena för kryptovalutan SOL. Det är alltså inte en beskrivning av kryptovalutans kompletta ekonomiska struktur (tokenomics).
- Staking
Solana använder Proof of Stake som konsensusmekanism. I vissa artiklar anges konsensusmekanismen vara Proof of History men det är enbart en funktion inom Proof of Stake. I likhet med andra blockkedjor som använder Proof of Stake upprätthålls funktionerna på blockkedjan av validatorer.
Validator
En validator kontrollerar och godkänner de transaktioner som sker på blockkedjan. Ett ekonomiskt incitament till att agera validator är att de får SOL som belöning för utfört arbete. Detta både via 50 % av alla transaktionsavgifter samt den inbyggda inflation som SOL har.
50% av transaktionsavgiften
Av de transaktionsavgifter som betalas på blockkedjan bränns 50 %, vilket innebär att de försvinner ur cirkulation. Resterande 50% går till de som upprätthåller blockkedjans funktion, dvs. validatorer. Genom denna process minskas utbudet av SOL regelbundet men detta kompenseras via den inbyggda inflationen om förklaras under kommande rubrik.
Inbyggd inflation
Den inbyggda inflationen (utökad penningmängd) började på 8% när blockkedjan lanserades och har sedan minskat med 15% varje år. År två var alltså inflationsnivån på 6,8%.
Detta sker löpande fram till att inflationen når en nivå på 1,5%. Därefter kommer det alltså automatiskt att skapas 1,5 % fler SOL varje år. Denna inflation fördelas, över hela året, till validatorer och är därmed en del av den belöning de får för utfört arbete.
SOL har ingen max supply, dvs. övre gräns för hur många coins som får finnas. Utbudet, och den totala inflationsnivån, kan därmed variera beroende på den årliga inflationsnivån samt i vilken omfattning som blockkedjan används.
Inget krav på staking…
Till skillnad mot många andra blockkedjor med Proof-of-Stake finns det inte något specifikt krav på antal SOL inom staking för att kunna agera validator. I praktiken uppstår däremot ett krav då det krävs SOL för att validatorn ska kunna utföra sitt arbete. Bland annat behöver de kunna genomföra ”Vote-transactions” vilka kan kosta upp till 1 SOL per dag.
Även om det inte finns krav på staking blir det alltså praktiskt mycket svårt att agera validator med enbart ett par fåtal SOL. I maj 2024 fanns det cirka 1800 validatorer. Aktuella siffror kan ses på Solscan.io, en blockexplorer för Solana.
Delegation
Även de som inte agerar validator kan, via staking, få avkastning på sina SOL. Detta genom delegering av SOL till en validator. Delegering innebär inte att SOL skickas, eller att ägandeskapet överförs, till en validator. Kryptovalutan låses enbart i ett kontrakt som anger att validatorn får tillräkna sig dessa SOL inom dess totala staking.
Delegation används därmed som ett sätt för användarna av SOL att visa vilka validatorer de litar på och därmed vill stödja. De får även del av den stakingreward som validatorn tjänar för det arbete som utförs. Detta utifrån förhållandet mellan antalet delegerade SOL samt totalt antal SOL som validatorn har i staking. Däremot har validatorn rätten att sätta en ”Validator-fee” vilket innebär att de tar en viss avgift från den avkastning som fördelas ut till de som delegerar.
Storleken på staking reward, vid delegering, beror därmed både på inflationsnivån, totalt antal SOL inom staking och validatorernas avgift. I mitten av maj 2024 var nivån på cirka 6 - 7 %.
Kom igång med staking
Staking kan ske från ett flertal kryptoplånböcker, som exempelvis hårdvaruplånboken Ledger samt browserplånboken Phantom. Används Phantom sker staking enligt följande steg:
- Ladda ner och installera Phantom
- Logga in i browserplånboken
- Klicka på Solana / SOL – Nu kan du se antal SOL i staking
- Klicka på Stake
- Välj validator
- Välj antal SOL
Även via tredjepartslösningar
Utöver att genomföra staking direkt på blockkedjan finns det flera tredjepartslösningar som erbjuder denna tjänst. Det kan vara mer användarvänligt men innebär lägre avkastning samt att man måste lita på de företag som driver dessa tjänster.
- Betala transaktionsavgifter
Vid varje transaktion på Solana betalas en fraktion av en SOL i transaktionsavgift. Detta på samma sätt som exempelvis Ether och BNB betalas för transaktioner på Ethereum respektive BNB Chain. En stor skillnad är däremot att transaktionsavgiften är extremt låg. Ofta nämns avgiften i enheten Lamport vilket är en miljarddel av en SOL. Det är därmed den minsta enhet som används och kan delvis liknas med hur Satoshi används som minsta enhet för Bitcoin.
Lamport = 0.000000001 SOL
Hur mycket en transaktion kostar beror både på transaktionens komplexitet samt vilken prioritet som önskas. Det är exempelvis dyrare att genomföra en komplex transaktion som omfattar flera smarta kontrakt i jämförelse mot att bara skicka kryptovaluta mellan två plånböcker.
Utöver den obligatoriska transaktionsavgiften finns även möjlighet att lägga till en prioritization fee. En avgift som gör att transaktionen prioriteras före de som valt att bara betala ordinarie avgift.
- Storage Rent
Storage Rent är en ”hyra” som uppstår vid lagring av data på Solana, exempelvis för dAppar eller smarta kontrakt. Storleken på denna hyra beräknas i lamports per kilobyte och år.
Någon betalning av hyra behöver däremot inte ske om ett Solana account har ett saldo motsvarande två års ”hyra” utifrån dess dataanvändning. I detta fall anses kontot istället gynna nätverket genom att SOL blir ”upplåst” på kontot.
Detta resulterar även i att transaktioner som skulle innebära att saldot faller under tvååriga hyresnivån (rent exempt minimum) inte kommer att gå igenom. Läs mer om denna funktion på Solana.com/docs/intro/rent
- (Framtida utveckling)
Även om det inte är en grundfunktion för kryptovalutan SOL så bör det även nämnas att den används för finansiering av utveckling av blockkedjan och projekt på den. Kryptovalutans initiala token distribution innebar att cirka 38 % avsattes till en ”Community Reserv”. En fond som hanteras av Solana Foundation, vilket är en icke-vinstdrivande organisation baserad i Schweiz.
Dess enda syfte är att verka för utveckling och ökad adoption av Solanas ekosystem. Det går exempelvis att ansöka om bidrag från Community Reserve för att finansiera utveckling av en dApp eller sprida kunskap om Solana.
Kom igång med SOL
Safello – Svensk kryptoväxlare som erbjuder handel i SOL
Solscan.io – Blockexplorer för Solanas blockkedja.
Validator Guide – Guide som visar hur du börjar agera validator
Ledger.com – Guide som visar hur staking sker med hårdvaruplånboken Ledger
Solana.com/ecosystem – Se de mest populära plånböckerna som hanterar Solana. (Filtrera på ”wallets”). En av de mest använda är Phantom.
Saber – Decentraliserad börs på Solana.
Kommentarer