Bitcoinpriset har stigit till en ny rekordnivå och handlades på måndagsmorgonen för över 123 000 dollar.
Det motsvarar en uppgång på omkring 30 procent sedan årsskiftet – en utveckling som tydligt signalerar ett skifte i marknadens syn på den digitala tillgången.
Blackrocks rekord-ETF i centrum för prisrallyt
En av de starkaste drivkrafterna bakom uppgången är kapitalinflöden från institutionella investerare.
BlackRocks spot-ETF, IBIT, nådde i torsdags ett nytt rekord med 83 miljarder dollar i förvaltat kapital – en tredubbling på bara 200 handelsdagar. Som jämförelse tog det över 15 år för guld-ETF:en GLD att nå samma nivå.
Inga tecken på vinsthemtagningar
Bitcoinanalytikern Axel Adler Jr. ser inga tecken på vinsthemtagningar eller panik i marknaden. Snarare pekar han på en stadig ökning i nätverksaktivitet.
Det dagliga genomsnittet av transaktioner har ökat från 340 000 till 364 000 de senaste två dagarna, men ligger fortfarande klart under de 530 000–666 000 som noterades under tidigare marknadstoppar.
– Det finns inga tecken på att större mängder bitcoin säljs av. Det stärker både den fundamentala och tekniska bilden av fortsatt uppgång, säger Adler.
Bitcoinplånböcker ökar snabbt
Analysdata från CryptoQuant visar att så kallade accumulator-adresser – plånböcker som konsekvent köper bitcoin utan större uttag – har ökat kraftigt under den senaste månaden.
Dessa adresser kontrollerar nu 250 000 bitcoin, vilket är den högsta nivån hittills under 2024. Det motsvarar en ökning på 71 procent jämfört med slutet av juni, skriver Cointelegraph.
Bitcoin som skydd mot finansiell oro i USA
Makroekonomisk osäkerhet i USA spelar också en viktig roll i prisuppgången. Markus Thielen, forskningschef på 10x Research, menar att bitcoin numera ses som ett skydd mot den ökande statsskulden och underskottsdriven politik i landet.
En ny lag – "One Big Beautiful Bill Act" – höjde nyligen skuldtaket med 5 biljoner dollar, den största enskilda ökningen i USA:s historia.
Trots löften om besparingar kan lagen i stället öka det federala underskottet med upp till 5 biljoner dollar, vilket innebär en avvikelse på 7 biljoner från de ursprungliga förväntningarna.
– Bitcoin har gått från ett teknologiskt löfte till ett makroekonomiskt skyddsnät. Det här är inte en vanlig kryptouppgång – det är en direkt marknadsreaktion på ett finanspolitiskt läge som försämras snabbare än väntat, säger Thielen till Cointelegraph.
Viktiga beslut väntar under "Crypto week"
Under den kommande så kallade "Crypto week" i Washington D.C. väntas flera viktiga beslut.
Tre lagförslag är uppe för diskussion: CLARITY Act (reglering av kryptomarknader), GENIUS Act (regelverk för stablecoins) och Anti-CBDC Surveillance State Act.
Dessutom ska Trumps Digital Asset Task Force publicera en rapport den 22 juli, som kan innehålla ett förslag om en strategisk bitcoinreserv.
Federal Reserve håller även räntemöte den 30 juli. Trots spekulationer om sänkningar visar CME:s terminsmarknad att 93 procent av investerarna räknar med oförändrad ränta.
Tillväxt utan överhettning
Bitcoinmarknaden uppvisar i dag en stabilitet som inte var lika tydlig i tidigare cykler. Den realiserade volatiliteten har minskat drastiskt – från 100 procent under 2021 till omkring 30 procent i nuläget.
Denna utveckling ses som ett tecken på att marknaden mognat, där allt fler professionella aktörer agerar med mer långsiktiga och strategiska investeringar.
Greg Magadini från Amberdata illustrerar detta med en liknelse:
– En långsam och stadig uppgång är hållbar – till skillnad från en kraftig, bubblig spik som snabbt kollapsar. När bitcoin växer i marknadsvärde krävs det betydligt mer kapital för att driva stora prisrörelser, säger Magadini till Decrypt.