Konstgalleriet Artely grundades 2017 och var då pionjär inom att sälja konst via ett onlinegalleri. Knappt sju år senare kan det nästan ses som en standard inom branschen. Nu bryter de återigen ny mark genom att erbjuda NFT-kollektioner. Kommer branschen att följa efter även denna gång? Det tror i alla fall Alexander och Aleksandra Antonov som driver Artely och tillsammans har över 20 års erfarenhet av att sälja konst online.
Ni är ett onlinegalleri som säljer traditionell fysisk konst samt digital konst i form av NFT:er. Det låter som en unik mix?
Ja, det är verkligen en unik mix – inte bara på den svenska konstmarknaden utan också internationellt. Konstmarknaden är i grunden väldigt konservativ och också trögrörlig. Vi var pionjärer, när vi startade Artely för ca 7 år sedan, med att sälja konst online. Då tyckte många i branschen att vi inte var kloka. Nuförtiden är det en norm, alla säljer konst online.
…de flesta har inte riktigt fullt ut förstått vad NFT är och hur den nya teknologin kommer att påverka vår bransch.
NFT är någonting helt nytt och vänder återigen allt upp och ner – nu är det plötsligt digital konst som är på frammarsch. Det är så klart en otrolig omställning för hela konstbranschen, och de flesta har inte riktigt fullt ut förstått vad NFT är och hur den nya teknologin kommer att påverka vår bransch. Det är väldigt komplext och svårt att ta till sig, speciellt för den kundgrupp som annars är van vid klassisk konst.
Så hur påverkar ni er kundgrupp?
Vi ser att vi har en stor och viktig uppgift i att utbilda både vår egen kundgrupp och den konstintresserade allmänheten. Därför har vi startat en onlinekurs om NFT:er som riktar sig till alla som är nyfikna på NFT:er och vill lära sig att köpa, sälja och skapa NFT:er.
Vilka konstnärer samarbetar ni med? Hur väljs de ut?
Vi handplockar alla konstnärer vi representerar och curerar det utbud som presenteras i galleriet. De konstkollektioner som visas på Artely skapas uteslutande med de konstnärer vi representerar och samarbetar med. Men vi utbildar och hjälper andra konstnärer, exempelvis via vår NFT-kurs, att skapa egna NFT-kollektioner även om deras kollektioner inte säljs på vår plattform.
Vi följer en speciell process när vi tittar på vilka konstnärer vi ska samarbeta med. Vi tittar framför allt på två saker. Det ena är den konstnärliga höjden, dvs om det finns en konstnärlig tanke eller idé bakom verket. Det andra är själva utförandet, dvs om konstnären behärskar hantverket och om konstverket håller hög kvalitet.
Hur går det till rent praktiskt om jag vill köpa en NFT från er?
När man idag köper NFT på Artely så behöver man ha en wallet och man behöver betala med kryptovalutan ether. Vi har tydliga guider, för hur man ska gå tillväga, för att underlätta för de som ska göra det för första gången. Vi utbildar också kontinuerligt våra konstköpare i ämnet.
Eftersom förståelsen för blockkedjor, NFT och Web3 generellt fortfarande är otroligt låg, och även handel med kryptovaluta, så har vi bestämt att till en början endast erbjuda försäljning av NFT:er i ether.
Vi vill att de som köper i detta skede ska ha någorlunda förståelse för vad det är de köper och hur det fungerar. Däremot visar vi priserna på vår NFT-plattform i både ether och SEK för att ge en bättre uppfattning om priset.
Så jag kan inte betala i SEK?
Vi har möjligheten att aktivera en genväg för att kunna köpa NFT:er med SEK och på så sätt göra det enklare. Men det blir inte riktigt samma sak som när man köper med ether och får verket skickat till sin egen plånbok. När allt fortfarande är så nytt vill vi, i ett första skede, börja med att sälja till våra kunder som redan har tagit det första steget och skaffat sig en plånbok.
Vi ser att vi som jobbar med detta också har ett ansvar i att säkerställa att man vet vad man gör när man köper NFT:er. Av den anledningen satsar vi mycket på att utbilda och driva adoptionen på ett ansvarsfullt sätt.
Finns de konstverk som jag köper digitalt även i fysisk format?
Det vi idag presenterar på Artely är vår första NFT-kollektion, The Bridge. Kollektionen består av NFT-verk av våra konstnärer, som i grunden är traditionella målare, där vi har omvandlat några av deras starkaste verk till NFT:er. The Bridge symboliserar bryggan mellan den traditionella och den nya världen och ska föra de två världarna närmare varandra.
Framåt gör vi helt andra kollektioner, där varje digitalt konstverk är unikt och inte har en motsvarighet i form av ett fysiskt verk.
Hur kan jag vara säker på att jag köper en NFT från den konstnär som anges?
När du köper NFT:er på OpenSea, eller andra stora plattformar, kan du inte riktigt vara säker på vem som står bakom verken. Det finns en hel del plagiat där ute, folk kan utge sig för att vara vem som helst och det är verkligen ett problem. Därför är det mycket säkrare att köpa via ett galleri som har verifierat verket och konstnären samt ansvarar för försäljningen.
Så att köpa via ett galleri blir en extra säkerhet?
Ja, eftersom det är otroligt enkelt att kopiera digitala konstverk så tror vi att gallerier kommer att ha en betydande roll framöver i just den aspekten. Idag behövs inte gallerier för att lansera konstnärskap på samma sätt som innan vi hade sociala medier. Däremot tror vi att gallerier i flera aspekter kommer att agera kvalitetsstämpel och säkerhetsfunktion som verifierar de verk som säljs.
Vilka rättigheter får köparen? Får konstverken användas i kommersiellt syfte också?
När det gäller köp av digital konst / NFT:er gäller i princip samma sak som för fysiska verk. Du äger verket men får inte sprida det i kommersiella syften och konstnären är den upphovsrättsliga innehavaren. På varje NFT kan man även ange specifikt vilka rättigheter som gäller för just detta verk. Det finns även NFT:er med utökade rättigheter.
Hur har intresset varit – från köpare och säljare?
Det har varit väldigt mycket nyfikenhet och vi har sålt bra från den första kollektionen. Men NFT är fortfarande väldigt nytt och ganska komplext. Vi tror att successivt kommer digital konst vara en mer populär konstform och ett naturligt inslag i de flesta konstsamlares kollektioner. Estetiken för konst förändras också hela tiden och vi kan förvänta oss att den digitala konsten kommer att leta sig fram mer och mer till konstköparnas hjärtan.
När det kommer till NFT-konst bestäms värdet på samma sätt som för fysisk konst.
Att köpa en NFT ses ibland som ett sätt att ”spekulera i värdet på JPG-bild”. Hur ser ni på det?
Här är det viktigt att separera på NFT-bilder och NFT-konst. NFT-bilder är ju oftast en del av olika projekt och har ett värde så länge projektet är populärt och lever. När det kommer till NFT-konst bestäms värdet på samma sätt som för fysisk konst.
Så det är viktigt att skilja på begreppen…
Ja, det är viktigt att särskilja på NFT-bilder och NFT-konst, vad som faktiskt är konst och vad som faller under kategorin NFT-projekt eller samlarbilder. Idag finns det väldigt lite konst inom NFT-sfären. Det vi ser mest är just olika typer av NFT-projekt och samlarbilder, som till exempel de kända projekten Bored Ape Yacht Club, Crypto Punks och mängder av andra liknande projekt som försöker åstadkomma samma sak.
De projekten är mer som samlarbilder, likt hockeybilderna och Pokemonkorten var förr i tiden. De drivs av helt andra mekanismer och kommer ofta med olika slags utilities/funktioner kopplade till sig. I vissa få fall är de skapade som ett konstverk av en konstnär eller illustratör men oftast är de enkla datorgenererade teckningar.
Vad avgör värdet på er konst?
Det är samma saker som utmärker en bra och attraktiv NFT som en bra och attraktiv målning. Man vill att den exempelvis ska hålla hög kvalitet, att utförandet ska vara bra och att den ska väcka känslor. Det kan även handla om att det är en känd konstnär som har skapat den eller att konstverket anses ha ett investeringsvärde. Det kan vara en av dessa aspekter eller alla tillsammans. En NFT blir attraktiv när någon ser ett faktiskt värde eller ett upplevt värde med den.
Ett annat värde är att det är en väldigt sällsynt NFT, något ingen annan eller väldigt få har. Finns det en efterfrågan på en sådan blir det just det som avgör dess värde.
Sen kan väl konst kombineras med funktion?
Ja, med många NFT:er följer det med olika typer av perks. Det kan till exempel vara att de som har en NFT från en specifik kollektion får tillträde till ett evenemang, att man alltid får ett bord på en känd restaurang, att man kan få äta middag med en viktig person eller får förhandstur till att köpa olika saker. Det kan egentligen vara vad som helst som också ger den värde.
Många som köper konst gör det som inredningsdetalj. Längst ner på tavlan finns signaturen som garanterar äktheten. Hur fungerar det med NFT?
Det bästa sättet att i den fysiska världen visualisera sitt digitala konstverk är på en stor skärm, till exempel sin TV. Precis som med signaturer på tavlor, som inte alltid är synliga på framsidan, så syns inte äktheten på en NFT bara av att man tittar på den.
För att bevisa äktheten så kan man visa upp det via sin plånbok på TV:n eller i mobilen, om det är någon som frågar efter det.
Hur ser marknaden ut för NFT konst ut om 10 år?
NFT är en otroligt viktig del av framtiden för konstbranschen. Om vi tittar på digital konst så är det inget nytt. Digital konst har funnits hur länge som helst. Men det som tidigare inte har varit möjligt är att kunna äga digital konst. Det har tidigare inte funnits några sätt att verifiera ägarskapet.
Det är något helt revolutionerande för den digitala konsten.
Det NFT och blockkedjeteknologin möjliggör är just det - nu kan man styrka ägarskapet, det går att verifiera vem som äger det digitala verket. Det är något helt revolutionerande för den digitala konsten.
Se konstverk på:
Kommentarer