Vi har sett tre intressanta börsnoteringar på kort tid och faktiskt på tre helt olika sätt. Först ut var norska Arcane Crypto som i början av året började handlas på Nasdaq First North efter att ha genomfört ett omvänt uppköp av det redan noterade bolaget Vertical Ventures. Nyligen noterades också jätten Coinbase i USA genom en direktlistning och om bara ett par veckor är det dags för svenska Safello att noteras på mer traditionellt vis i samband med en nyemission. Därefter är också Goobit/BTCX på gång men den noteringen har vi ännu inte fått så mycket detaljer om.
Låt oss gå igenom de tre olika varianterna som nämndes ovan och börja i omvänd ordning, med det vanligaste sättet först, nämligen en nyemission. Men allra först, vad är en börsnotering? De flesta aktiebolag är privata bolag, vilket bl.a. innebär att företaget inte får ha mer än 200 ägare och att deras aktier inte får handlas på någon marknadsplats. Vill man låta allmänheten handla med bolagets aktier så behöver man först bli ett publikt bolag och sedan hitta en marknadsplats (börs) som är villig att lista företaget. Det kan låta enkelt men faktum är att det är en stor mängd krav som ställs på ett företag innan det godtas för notering vilket kan innebära en hel del jobb (och juristkostnader) men också ger en trygghet till den som investerar i att företaget sköts på ett seriöst och korrekt sätt.
Safello (nyemission)
Hur som helst, ska man låta allmänheten börja handla med aktierna så måste de förstås först ha några aktier att köpa. Det vanligaste tillvägagångssättet är därför att man innan noteringen gör en s.k. nyemission vilket innebär att man utökar mängden aktier i bolaget och erbjuder allmänheten att teckna sig för dessa. På så sätt hamnar en del av företagets aktier direkt i allmänhetens händer och företaget får samtidigt in kapital som kan användas till expansion, nya satsningar eller vad nu företaget har för planer. Safello gör alltså på detta vis och ger nu ut 3 000 000 nya aktier som du kan teckna för 13,5 kr styck vilket alltså innebär ett totalbelopp på 40,5 miljoner. Vill du vara med och ha en chans att få en del av dessa aktier så kan du just nu (mellan 19:e och 30:e april) anmäla ditt intresse på t.ex. Avanza eller Nordnet.
- Nordnet
- Avanza (länken fungerar bara om du är kund, vilket du kan bli här)
Det kan vara värt att notera att av de 40,5 miljonerna så har Safello redan ingått teckningsförbindelser med investerare för 32,4 miljoner kr, bland dem Safellos befintliga aktieägare White Star Capital, Digital Currency Group och Northzone. Det finns alltså bara aktier värda drygt 8 miljoner kronor kvar att teckna och är intresset större än mängden tillgängliga aktier så är det inte säkert att du får alla (eller ens några) av de aktier du vill teckna. I så fall får du istället försöka ha fingret på köpknappen när handeln sätter igång den 12:e maj, men då är det förstås marknaden (utbud och efterfrågan) som styr vad priset på aktierna blir.
Alla detaljer om Safellos notering hittar du på safello.com/investors
Coinbase (direktlistning)
Om företaget som ska listas inte är i behov av nytt kapital eller av annan anledning inte vill göra en nyemission i samband med listningen så kan man göra det som Coinbase alldeles nyligen gjorde, nämligen en direktlistning. Vid en direktlistning så sätter handeln helt enkelt igång utan att någon nyemission riktad till allmänheten gjorts och då gäller det förstås att några av de existerande aktieägarna är intresserade av att sälja sina aktier. Efter att Coinbase aktie börjat handlas i förra veckan kom en del nyhetsartiklar om att nyckelpersoner, som t.ex. VD:n och grundaren Brian Armstrong, hade sålt si och så många aktier. Normalt sett skulle det kanske vara uppseendeväckande att många insiders säljer direkt vid börsnoteringen men i fallet med en direktlistning är det alltså helt förväntat eftersom en stor del av aktierna ägs av just nyckelpersoner i företaget och de nuvarande aktieägarna måste sälja för att det ska bli någon handel alls.
Vid en direktlistning har troligtvis en del av aktieägarna alltså förbundit sig att sälja en del direkt vid listningen medan det i fallet där en nyemission görs istället är vanligt att nyckelpersoner förbinder sig att inte sälja under en viss tid.
Arcane Crypto (omvänt uppköp)
Ett tredje sätt att få in sitt företag på börsen utan att faktiskt ens genomföra en börsnotering är "ta över" ett bolag som redan är noterat. Vid ett vanligt företagsuppköp är förstås det normala att det är ett större företag som köper ett mindre (eftersom det av logiska skäl brukar vara svårt för ett mindre företag att ha råd att köpa ett större). Vid ett omvänt uppköp ställs dock denna logik på ända. Norska Arcane Crypto kom in på börsen genom att låta sig bli uppköpta av ett mindre företag vid namn Vertical Ventures men på ett sätt som gjorde att det var de tidigare ägarna i Arcane som sedan kontrollerade Vertical Ventures och därmed alltså fortfarande också sitt gamla bolag. Det hela avslutades med att det börsnoterade bolaget Vertical Ventures AB bytte namn till Arcane Crypto AB. Krångligt? OK, låt oss titta lite närmre på exakt hur en sådan affär går till.
Nedan är påhittade siffror för att få ett tydligt exempel men vill du ha siffrorna för Arcane-köpet så finns de här.
Låt oss säga att det börsnoterade bolaget A är värderat till 100 miljoner kronor och består av 1 miljon aktier (värda 100 kr styck). Det större bolaget B är värderat till 1 miljard. För att A ska kunna köpa B så behöver A ta in 1 miljard i nytt kapital och det gör man genom en emission av 10 miljoner nya aktier (a 100 kr). Detta görs i en s.k. riktad nyemission där de enda som erbjuds köpa dessa nya aktier är de nuvarande ägarna av B. Efter denna nyemission så har alltså de nya ägarna 10 av de nu totalt 11 miljoner aktierna i A och kontrollerar bolaget, som nu också har 1 miljard kronor i kassan. A köper nu B och eftersom A:s verksamhet därmed till väldigt stor del består av det B gör (eftersom de var 10 gånger större) så väljer man att döpa om A så att det får B:s namn.
Arcane Crypto har alltså på det här sättet tagit en sorts bakväg in på börsen, men det ska nämnas att vid en sådan här stor förändring behöver bolaget få ett nytt godkännande av börsen (i det här fallet First North) för att få fortsätta vara listade med den nya verksamheten, så man kommer ändå inte helt undan det arbete som en börsnotering kräver.
Några avslutande ord
Tror du på fortsatt framgång för bitcoin så kan det absolut vara intressant att investera i företag i branschen men som investering bör man förstås alltid jämföra det med möjligheten att helt enkelt köpa bitcoin. Det är sant för alla dessa företag att deras framgång är beroende av ett fortsatt intresse för bitcoin men det finns inget självklart svar på om företagens värde kommer att utvecklas snabbare eller långsammare än bitcoin i sig. Så ta en titt på vad de olika företagen värderas till, jämför med vad de har för intäkter och vad du tror om deras möjligheter att växa.
Det finns en hel del andra börsnoterade bitcoinföretag förutom de som nämns i artikeln. På bitcointreasuries.org finns en intressant lista över företag som man vet äger bitcoin, såväl publika som privata. Kolla in den.
---
Information: Rational Money AB som driver bitcoin.se är ett helägt dotterbolag till Safello Group AB. Artikelförfattaren äger aktier i såväl Safello Group AB som Arcane Crypto AB.
Kommentarer