Under onsdagskvällen passerade bitcoinkursen för första gången det tidigare rekordet på 112 000 dollar.
Detta är ett tydligt tecken på att investerarnas aptit för riskfyllda tillgångar är tillbaka, trots ett fortsatt skakigt världsläge.
Utlösande faktorer: politiska beslut och likvidation av korta positioner
Bakom kursrallyt ligger en kombination av tekniska och geopolitiska faktorer. En massiv likvidation av korta positioner – till ett värde av över 200 miljoner dollar – inträffade vid ett kritiskt motståndsområde och gav priset ytterligare skjuts uppåt.
Samtidigt har den amerikanske presidenten Donald Trump presenterat nya tullar på upp till 40 procent mot bland annat Malaysia, Kazakstan och Sydafrika.
Tarifferna, som även drabbar Japan med en höjning till 25 procent från och med den 1 augusti, har enligt bedömare förstärkt bitcoins roll som ett skydd mot traditionella finansiella system i turbulenta tider.
Det nya narrativet kring bitcoin som ett skydd mot fiatvalutans försvagning har även stärkts av politiska signaler. Bland annat har en amerikansk delstat nyligen antagit en lag om att hålla bitcoinreserver – en följd av den federala lagstiftningen om bitcoinreserver som instiftades tidigare i år.
Kryptomarknadens återhämtning – men ännu inte tillbaka till toppen
Bitcoins uppgång har dragit med sig hela kryptomarknaden. Det totala marknadsvärdet för digitala tillgångar återtog nyligen 3,47 biljoner dollar – en nivå som senast nåddes i juni 2025.
Marknaden är dock fortfarande en bit från det historiska toppnoteringen på 3,73 biljoner från december 2024.
Enligt analytiker från kryptobörsen Bitfinex har uppgången skett på en stabilare grund än tidigare, tack vare att många överbelånade aktörer rensats ut. Orderflöden och kedjedata visar på ökad aktivitet från faktiska köpare, snarare än spekulativa kortsiktiga inslag. Det stärker tron på att uppgången kan bli mer långvarig, skriver Cointelegraph.