För att skapa en NFT behöver man vända sig till en marknadsplats för NFT:er. Vilken du ska välja kan bero lite på vilket behov du har, då flera av dem är specialiserade på en viss typ av digital tillgång. Att ladda upp en bild, ett konstverk eller vad du nu vill digitalisera kallas för att ”minta”. Att minta är själva konverteringsprocessen till en NFT. Då genereras en kryptografisk nyckel som används för att skapa en token på blockkedjan och den representerar en digital fil. Vid uppladdning anges väsentliga egenskaper så som namn, beskrivning av objekt samt upplagans storlek. När en NFT väl har skapats är den förevigad på blockkedjan.

  1. Användaren skapar ett konto på marknadsplatsen. Går det att betala med både kreditkort och kryptovaluta, eller enbart kryptovaluta? Välj i sådant fall den marknadsplats som är mest lämplig utifrån önskat betalningssätt.
  2. Skaffa en kryptoplånbok som är kompatibel med plattformen. Oftast brukar plattformen ange eller rekommendera en plånbok som är kompatibel. Kryptoplånboken måste helt enkelt fungera med blockkedjenätverket som stöder den NFT man vill köpa. 
  3. Innan man handlar behöver man föra över kryptovaluta till plånboken. För att kunna köpa, lista eller sälja en NFT måste det finnas kryptovaluta i plånboken annars går det inte att handla. Plånboken länkas genom att klicka "Mint an NFT" och därefter laddas filen upp.
  4. När en NFT överförs till en annan ägares plånbok kommer det att bildas en spårning, en s.k. proveniens, vilket är en värdefull informationskälla.

Mer om NFT:er

Sveriges bästa sätt att köpa kryptovalutor

Med 3 enkla steg
BankID
Logga in säkert via Mobilt BankID
Swish
Enkla och snabba betalningslösningar
Safello Wallet
Förvaras tryggt i din plånbok
Köp Bitcoin här!
Bitcoin
Ethereum
Chainlink
Polygon
Polkadot
Uniswap
USD Coin
Algorand
Kom igång
Download on the App StoreGet it on Google Play