Eric Voskuil är en fascinerande person som skrivit en mycket speciell bok om bitcoin. Man förstår redan vid en snabb titt på Erics biografi att han inte är den typiska bitcoinnörden. Vad sägs om t.ex. följande livserfarenheter?
- Stridspilot för U.S. Navy
- Svart bälte i 5 discipliner av japansk martial arts
- Besökt över 80 länder, ofta med bara sin motorcykel och en axelväska
- Grundat och sålt flera mjukvaruföretag, bl.a. till Microsoft
- Upptäckt flertalet säkerhetsbrister i hårdvaruplånböcker
Inom bitcoin har han mest fokuserat på utvecklingen av libbitcoin, den första alternativa implementation av bitcoinprotokollet som 2011 påbörjades av Amir Taaki, en annan speciell bitcoinkaraktär som även skrivit förordet till den här boken. Samtidigt som Eric arbetade med koden så dokumenterade han allt möjligt om bitcoin och ekonomi på libbitcoins wiki-sidor på GitHub och det är dessa wiki-sidor som är grunden till det som nu är boken Cryptoeconomics - Fundamental Principles of Bitcoin.
Här är det kanske dags för en liten varning. Det här är inte en lättläst bok. Eric försöker verkligen gå till botten med varje litet ekonomiskt begrepp och definiera vad han menar in i minsta detalj så det är en mycket akademisk bok som nog av de allra flesta kommer att uppfattas som tung och svår, men samtidigt är det uppfriskande att Eric inte tar någonting för sanning utan ifrågasätter allt. Hans ekonomiska tankar har en hel del gemensamt med den Österrikiska skolan men han är inte heller sen med att peka ut var han tycker att de tänker fel. Från förordet:
I have used the terms Catallactics and Praxeology to describe the underlying discipline. People also use the term Austrian Economics. I find each these unsatisfying, so have started referring to the discipline as "Rational Economics" (not to be confused with economic rationalism), a system based entirely on deductive reasoning from a set of axioms.
It was Mises who explicitly established a system of economics on a rational basis, yet this approach does not pervade the entire Austrian School (which predates Mises). Rothbard adds rigor and clarity to Mises, deriving some important new conclusions. Yet Mises (as most humans) makes material errors, which are unfortunately carried forth by Rothbard. Other errors commonly amplified within the Austrian School are clear misinterpretations.
Boken består av många små, korta "artiklar" som har namn som "Custodial risk principle" eller "Private key fallacy" (just fallacy och principle förekommer mycket frekvent). Dessa är uppdelade i några olika kapitel, vissa specifikt om bitcoin och andra mer generella om t.ex. ekonomi och pengar. Så gott som alla dessa artiklar länkar till en eller flera av de andra så boken läses faktiskt bäst online där man kan klicka sig vidare och läsa mer. Den behöver inte heller läsas från början till slut utan kan användas som en slags uppslagsbok för att förstå ett visst koncept. Som exempel så har du kanske läst om eller funderat på vad som egentligen händer med intäkterna för miners vid halveringarna var 4:e år och om det inte innebär en risk för systemet att många miners blir olönsamma och tvingas stänga ner på samma gång. Genom lite bläddrande i registret hittar man en artikel vid namn Halving Fallacy.
Som du kan se ovan i Kindle-versionen av boken så innehåller redan första stycket länkar till tiotalet begrepp som man kan behöva förstå för att kunna ta till sig texten. Ibland går länken till en ordlista i själva boken, ibland till ett annat avsnitt i boken och ibland till någon extern webbsida. Ingenting lämnas oförklarat.
Även om innehållet kan kännas torrt och tungläst så händer det att man drar på smilbanden när det akademiska språket blandas upp med mer avslappnade uttryck. Ett exempel är avsnittet Hearn Error som avhandlar teorin om att staten inte kan förbjuda populära saker (vilket Eric menar inte stämmer) och avslutas med följande lilla pik till Mike Hearn (som syftar på den här händelsen).
Boken är definitivt den mest rigorösa och detaljerade jag läst om bitcoin. Man ska dock förstås inte automatiskt dra slutsatsen att allt som skrivs är korrekt bara för att det är akademiskt och noggrant. Däremot kan man vara ganska säker på att det är en genuin strävan efter någon sorts sanning som Eric håller på med och han har under åren rättat och ändrat sig på en del punkter medan han jobbat med texterna, som hela tiden funnits att läsa på GitHub.
Kommentarer