Hårdvaruplånbok – ett säkert sätt att skydda dina bitcoin

Med bitcoin kom möjligheten att förvara dina digitala pengar själv, i en egen plånbok, fast digitalt. Men med den möjligheten följer också en del risker. Även om din vanliga plånbok förstås också kan bli stulen så finns det betydligt fler sätt att råka bli av med sin digitala plånbok. Att bli utsatt för någon typ av virus, malware etc. är inte speciellt ovanligt nuförtiden och råkar du ut för det på den telefon eller dator där du förvarar dina bitcoin så kan det vara kört. En hårdvaruplånbok är tänkt att skydda dig mot dessa risker.

           

Hur?

När du skickar bitcoin från en plånbok, t.ex. på din mobil, så måste transaktionen signeras för att resten av deltagarna i bitcoinnätverket ska acceptera den och den ska kunna komma med i blockkedjan. När en transaktion signeras används det som kallas en privat nyckel. Denna eller dessa privata nycklar är alltså viktiga att skydda, de är bokstavligen nyckeln till dina pengar, men plånboken måste ju ha tillgång till dem och normalt sett ligger de därför sparade på din mobil.

Med en hårdvaruplånbok ligger istället dina privata nycklar sparade på en helt separat enhet, som inte är i kontakt med internet eller andra enheter via t.ex. wifi eller bluetooth. Och det viktiga här är att själva signeringen av din transaktion sker på enheten så att dina privata nycklar aldrig lämnar enheten. Du kopplar in hårdvaruplånboken med en sladd och använder den tillsammans med en app på din mobil eller dator men tack vare den här designen så kommer du att vara säker även om din mobil/dator blivit hackad. Skulle din hårdvaruplånbok bli stulen så är det inte heller någon fara, eftersom den skyddas av en pin-kod med begränsat antal försök.

 

Är detta verkligen nödvändigt?

Det beror förstås på hur dina behov ser ut. Har du en större summa bitcoin och vill förvara dem säkert så brukar någon form av ”cold storage” förespråkas, alltså ett sätt att förvara dina privata nycklar så att de aldrig behöver komma i kontakt med internet. Det kan vara något så enkelt som ett papper eller något mera hållbart som t.ex. cryptosteel. Nackdelen med att (endast) använda en sådan lösning är att det blir krångligt när du vill spendera dem, speciellt om du bara vill spendera en del av dessa bitcoin. Du måste då importera din nyckel till en vanlig plånbok och då har du ”exponerat” din privata nyckel, med de risker det innebär. Att använda t.ex. cryptosteel för att spara en backup av ditt recovery seed, så att du kan återställa din hårdvaruplånbok om den kommer bort, är dock en utmärkt idé.

Så för större summor kan det vara smart att skaffa en hårdvaruplånbok och sedan låsa in en backup på ett säkert ställe. Har du en mindre summa så får du själv avgöra om du tycker att det är värt att köpa en hårdvaruplånbok eller om du helt enkelt hellre tar risken att förlora dina bitcoin.

 

Vanliga märken

De två största tillverkarna heter Ledger och Trezor och deras aktuella modeller heter Ledger Nano S och Trezor One. Företagen har båda funnits i 4-5 år och anses båda vara mycket pålitliga och trovärdiga. Ledgers variant är något billigare (94 EUR mot 107 EUR i skrivande stund) och du får hos dem dessutom fri frakt.

Viktigt! Köp alltid din hårdvaruplånbok direkt från tillverkarna eller från en känd återförsäljare. Det har förekommit scams där folk säljer modifierade varianter av enheterna som stjäl dina bitcoins.

 

Här köper du Ledger Nano S direkt från Ledgers hemsida.

 

Här köper du Trezor One direkt från Trezors hemsida.

Kom in på vårt forum för att diskutera artikeln