Positivt om Bitcoin och moms från Skatterättsnämnden

Uppdatering: Förhandsbeskedet finns nu att läsa här. Det verkar också som att Skatteverket har överklagat beslutet.

För ungefär ett år sedan påbörjade jag ett ärende hos Skatterättsnämnden för att få förhandsbesked om Bitcoin och moms. Detta eftersom de första beskeden som Skatteverket gav var att Bitcoin skulle räknas som en ”elektronisk tjänst”, d.v.s. ungefär som en vara, ur momssynpunkt. Detta kändes orimligt eftersom det i princip skulle göra Bitcoin oanvändbar som valuta.

Min ansökan om förhandsbesked handlade specifikt om att köpa in bitcoins (t.ex. från Mt.Gox) och att sedan sälja dem vidare till svenska privatpersoner eller företag. Glädjande nog har Skatterättsnämnden först och främst kommit fram till att ”växlingstransaktioner med bitcoin inte medför någon egentlig konsumtion” och vidare att ”Den som byter bitcoin mot ett lagligt betalningsmedel eller vice versa har inte erhållit några fördelar som innebär att han kan betraktas som konsument av en tjänst”. Alltså ingen moms på bitcoins i sig, i det här avseendet kan man se Bitcoin som vilken valuta som helst.

Resten av förhandsbeskedet handlar om huruvida den växlingstjänst som tillhandahålls ska momsbeläggas eller ej, alltså om det är moms på den provision som förmedlaren av bitcoins tar ut. Även här har Skatterättsnämnden kommit fram till att att tjänsten är undantagen från moms. Såhär står det i beskedet:

Slutsatsen är förenlig med syftet bakom undantagen i artikel 135.1.b – g, nämligen att unvika de svårigheter som finns med att belägga finansiella tjänster med mervärdesskatt (se t.ex. a.a., s. 88 f).

Omsättning av den tjänst som ansökan avser är därmed undantagen från skatteplikt enligt 3 kap. 9 § ML tolkad mot EU-rätten.

Även om detta förstås är mycket goda nyheter för alla som växlar och handlar bitcoins så vill jag poängtera att förhandsbeskedet rent juridiskt endast är användbart för den som ansökt om det. Från skatterättsnämndens hemsida (min fetstil):

Ett förhandsbesked som vunnit laga kraft är bindande för Skatteverket och för en allmän förvaltningsdomstol, om den som begärt beskedet yrkar det.

Förhandsbeskedet kommer kunna läsas på Skatterättsnämndens hemsida, troligtvis senare denna vecka.

 

9 Kommentarer

 • Alexander Bottema
  21 oktober, 2013 - 21:20 | Permalänk

  Helt suveränt besked! Detta underlättar all affärsverksamhet!

 • Tommy
  22 oktober, 2013 - 00:35 | Permalänk

  Om jag köper 1 bitcoin för 1000 SEK på Mtgox, säljer den för 2000 SEK på Mtgox, för över 2000 SEK till mitt svenska bankkonto, måste jag då betala 30 % i skatt på min vinst? Alltså vinst = 2000 – 1000 SEK = 1000 SEK.
  Skatt = 1000 * 0.3 = 300 SEK.

  Om ja, kan någon visa på en bild var jag fyller i 300 SEK i min deklaration sen? Behöver jag göra något mer än det?

  • stenkross
   22 oktober, 2013 - 05:58 | Permalänk

   Ja, vinstskatten kommer du inte undan tyvärr.

   • Linus
    11 januari, 2015 - 01:47 | Permalänk

    Men om jag köper mina bitcon från min kapitalförsäkring lär ju skatten bli bra mycket lägre. Vet dock inte om det går

  • Jonas
   22 oktober, 2013 - 18:16 | Permalänk

   Du gör på exakt samma sätt som om det var dollar, yen eller värdepapper. Du fyller i förtjänsten, som sedan beskattas. Skatteverket har alla instruktioner du behöver. Hittar du det inte på deras hemsida kan du ringa deras telefontjänst och fråga.

   • Tommy
    22 oktober, 2013 - 21:41 | Permalänk

    Tack för svaret. Jag ska fråga dem hur man gör med en vinst som om det vore i dollar och bara byta ut allt mot bitcoin istället, så blir det nog rätt. Fast jag väntar ett bra tag till innan jag säljer något.

    • Jonas Lihnell
     23 oktober, 2013 - 08:36 | Permalänk

     Dem kommer högst troligen svara med att du skall deklarera vinsten enligt vid var tids gällande växelkurs. Dvs, du skall vid köp av bitcoins i dollar konvertera dollarpriset till kronor enligt den växelkurs som är gällande när köpet genomförs och anse dig och gjort en utgift i svenska kronor. Vid försäljningen av dina bitcoins mot dollar skall du kontrollera mot den växelkurs som är gällande vid försäljningstillfället och anse dig ha gjort en inkomst i svenska kronor. Därefter drar du av din utgift i svenska kronor enligt den växelkurs som gällde vid tillfället för utgiften från din inkomst enligt den växelkurs som gällde vid tillfället för inkomsten för att beräkna din vinst.

 • stenkross
  22 oktober, 2013 - 06:01 | Permalänk

  Superbra i kvadrat!
  Dels att det är momsbefriat, men även att det blir tydligare vilka regler som gäller vid handel av bitcoins.

 • Jonas Lihnell
  22 oktober, 2013 - 08:00 | Permalänk

  Tog lite tid att få klara besked men med tanke på vilka besked vi nu fått måste jag säga att det var värt väntat 😉

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *