Plånböcker

Lokala plånböcker

Plånböcker som lagrar bitcoins kan delas upp i tre kategorier. Den första varianten är när dina bitcoins sparas lokalt på din egen dator vilket är fallet med t.ex. originalklienten från bitcoin.org. Om du väljer att spara dina bitcoins på din egen dator måste du tänka extra mycket på säkerheten. Skulle du råka ta bort plånboksfilen eller om din hårddisk skulle krascha så är med största sannolikhet dina bitcoins borta. Det gäller därför att se till att ta backuper, det är ju trots allt en fördel med digitala pengar, att det går att kopiera dem och ha dem på flera ställen. Tänk dock på att förvara dessa backuper säkert!

Plånböcker/klienter som tillhör denna kategori är: Bitcoin-Qt, Electrum, Armory, MultiBit

E-plånböcker

Den andra varianten är den rena e-plånboken där dina pengar lagras på ett företags server någonstans. Fördelen med dessa  är att det oftast är enkelt att komma åt dem via webben och att du lämnar backupproblematiken åt företaget. Nackdelen är att du måste lita på företaget som driver tjänsten eftersom de när som helst skulle kunna ta dina pengar och sticka. Du måste också lita på att de kan sköta säkerheten ordentligt så att de inte blir bestulna på sina (dina) bitcoins eftersom det förmodligen också betyder att du sett det sista av dem.

Plånböcker/klienter som tillhör denna kategori är: Bitstamp, Coinbase

Hybrider

Den tredje varianten kombinerar fördelarna av de två första. Här erbjuder man ett lättanvänt webbgränssnitt som du kan komma åt från vilken dator som helst men utan att företaget har tillgång till dina pengar. Detta sker genom att dina privata nycklar krypteras innan de skickas över till företagets server. Javascript i din webbläsare tar hand om att hämta och dekryptera din plånbok så att du aldrig behöver skicka lösenordet till servern. Nackdelen med denna lösning jämfört med en vanlig e-plånbok är att det inte går att återställa ett borttappat lösenord. Är lösenordet borta så är dina bitcoins borta.

Plånböcker/klienter som tillhör denna kategori är: My Wallet, StrongCoin.

Mobila klienter

Värt att nämna separat är de mobila klienterna, som också finns i alla de tre varianterna ovan. Ett exempel från den första kategorin är BitcoinSpinner som är en plånbok för Android där dina bitcoins sparas på telefonen. Bland e-plånböckerna och hybriderna har bl.a. annat Mt.Gox, My Wallet och Paytunia separata mobilappar som kan användas för att komma åt sitt konto. Några av de andra tjänsterna har webblösningar som ska fungera lika bra i mobilen som på datorn.

Recensioner

Bitcoin.se har skrivit ett längre inlägg om My Wallet här. Fler recensioner kommer framöver.