Rapport från BLOXPO

Igår arrangerades första upplagan av blockchainkonferensen BLOXPO i Stockholm och Ivan Liljeqvist (Ivan on Tech) som var dagens värd lovade att det inte kommer att bli den sista. Hemsidan lanserar det som Europas största blockchainkonferens och jag har ingen aning om huruvida det stämmer men i vilket fall som helst var uppslutningen mycket bra. De tre föreläsningssalarna verkade alla för det mesta vara fullsatta och besökarna var en blandad skara, från företag nyfikna på blockkedjan till kryptonördar.

På huvudscenen börjar dagen med ett samtal med Richard Heart som enligt beskrivningen är en ”Billionaire, blockchain/cryptocurrency thought leader, advisor, serial entrepreneur”. Det ska väl nämnas att den här beskrivningen som BLOXPO använder är Richards helt egna beskrivning från Twitter och vad som krävs för att vara en ”thought leader” kan väl diskuteras. Richard är hur som helst en underhållande och intressant, om än något kontroversiell karaktär, som gillar att säga vad han tycker. Diskussionen handlar allmänt om pengar, kryptovalutor mm och Richard framstår som kunnig men styr ibland in på lite märkliga sidospår som mest bli monologer.

 

Smarta kontrakt

På en av sidoscenerna är temat ”en decentraliserad värld” och här får vi under förmiddagen lära oss om smarta kontrakt. Thomas Backlund från svenska Superblocks berättar om deras verktyg som ska göra det enklare att programmera smarta kontrakt, något som säkerligen behövs för att sänka tröskeln för potentiella utvecklare. Testa gärna deras webbaserade IDE direkt på superblocks.com och läs också reportaget i DI Digital: Skogskodarna ska hjälpa bolag med blockkedjan – tar in 7 miljoner

Mikael Wirth jobbar med att säkerhetsgranska kunders smarta kontrakt på företaget ChainSecurity och förklarar för oss hur buggen i Ethereum-plånboken Parity gjorde det möjligt för hackare att komma över 30 miljoner dollar. Det är tydligt hur ödesdigra misstag i smarta kontrakt kan bli och att kod inte nödvändigtvis är välgranskad bara för att den är öppen. Vi får också höra att alla förutom 1 av deras kunder visat upp kod som har allvarliga säkerhetsbrister. Det är alltså inte helt enkelt att skriva säkra smarta kontrakt så företag som ChainSecurity kommer att ha en stor roll framöver och Mikael har den goda smaken att förutom att pusha sitt eget företag faktiskt rekommendera ett par konkurrenter.

 

Nasdaq

Även några jättar var på plats, däribland Nasdaq som redan flera gånger visat att de intresserar sig för blockkedjeteknik. I dagens presentation av Johan Toll, Head of Blockchain Product Management, får vi veta att de jobbar tillsammans med SEB för att ta fram en gemensam infrastruktur för fonder, d.v.s. ägarregister, betalning och överföring av ägande. Vi får ingen ingående beskrivning av tekniken men det verkar inte handla om en publik, decentraliserad blockkedja, utan någon typ av stängd lösning, eventuellt med olika rättigheter för olika aktörer. Det är inte självklart ens att en blockkedja är det bästa lösningen här men hur som helst blir det intressant att följa det här projektet, som även andra banker än SEB verkar vara intresserade av att hoppa på.

 

Politik och regleringar

Dagens mest färgstarka debatt blir när tidigare nämnda Richard Heart deltar i en panel med politikerna Per Bolund (finansmarknadsminister, MP) och Jessica Rosencrantz (M). Det börjar snällt med att Per och Jessica pliktskyldigt är överens om att man ska vara försiktiga så att man inte överreglerar ny teknik men Richard leder istället in samtalet på det dåliga i att Sveriges avskaffar kontanter. Per och Jessica menar att det inte är något som politikerna försöker påverka utan en utveckling som konsumenter och handel styr. Ivan gör en bra insats här (och även resten av dagen) i att tolka och utveckla publikens frågor när publiken och panelen inte riktigt är i synk.

 

Ett decentraliserat Wikipedia

Ett annat intressant namn på talarlistan är Larry Sanger, medgrundare av Wikipedia. Larry är inte nöjd med vad det blivit av Wikipedia och är övertygad om att vi kan bättre. Han kom i kontakt med Everipedia som försöker rätta till en del av Wikipedias problem och när de dessutom pratade om att göra om sitt system till ett decentraliserat blockkedjeprojekt så hoppade han på.

Everipedia planerar bl.a. ett belöningssystem och röstning för att avgöra vilka artiklar som är mest värdefulla. Det mest intressanta i projektet är dock avsikten att ha flera olika artiklar som kan representera olika synvinklar. Larry använder Jihad som ett exempel på där olika åsiktsgrupper kommer att presentera fakta på helt olika sätt. Att kunna se dessa sida vid sida kan säkert vara mycket värdefullt för att få en så opartisk bild som möjligt av ämnet. På qz.com finns en artikel där Larry med egna ord berättar om Everipedia.

Larry deltar också i en diskussion om entreprenörskap men att vara på scen inför publik känns ärligt talat inte riktigt som hans hemmaplan. De andra deltagarna, Christian Ander och Isabella Löwengrip, har mer att bidra med men allra bäst är moderatorn Mahesh Kumar (VD, Result) som även ger en egen inspirerande föreläsning innan gästerna tas in på scen.

 

Avslutning

BLOXPO blev en lyckad tillställning med bra insatser av såväl Ivan som de som stöttade honom. Det finns saker som kan förbättras, såsom att synka schemat mellan scenerna bättre och att göra något för att korta ner den mycket långa lunchkön, men sånt får man ha överseende med på första försöket. Vi får hoppas att det här blir ett återkommande event som, nu när man visat vad man kan, säkert kan locka ännu större namn nästa gång.

Kom in på vårt forum för att diskutera artikeln