Såhär köper du bitcoin på Avanza

Sedan igår kan man handla det nya bitcoincertifikatet Bitcoin Tracker One (eller Bitcoin XBT) på Stockholmsbörsen. Det innebär att det nu är möjligt för vem som helst som har en kapitalförsäkring, ISK, pensionsförsäkring eller liknande att få exponering mot bitcoin utan att behöva tänka på det praktiska i att hantera riktiga bitcoin. Du kommer inte att ha några faktiska bitcoin att handla med (precis som du inte får något riktigt guld om du köper guldcertifikat) men om du vill spekulera i att bitcoins värde kommer att öka i framtiden så är det här troligtvis det enklaste sättet just nu.

Såhär gör du om du vill komma igång och köpa Bitcoin XBT på Avanza.

 1. Skapa ett konto.
 2. Öppna en ISK eller en kapitalförsäkring (vad är skillnaden?).
 3. Sätt in pengar
  avanza_deposit
 4. Sök upp certifikatet Bitcoin XBT
  avanza_buy
 5. Klicka på Köp och välj antal certifikat att köpa. Klart!

En hel bitcoin motsvarar 200 certifikat så för att jämföra priset på certifikatet med priset på en bitcoin i svenska kronor får du alltså multiplicera med 200.

11 Kommentarer

 • Jonathan Silverblood
  20 maj, 2015 - 12:02 | Permalänk

  När köp av certifikat sker, köps det då upp bitcoin och lagras som motsvarar värdet?

  • Thor
   21 maj, 2015 - 17:37 | Permalänk

   Från http://wiserinvestor.com/etfs-vs-etns-you-better-be-careful/

   ”ETFs are structured such that the shareholder owns a basket of securities. Should the ETF provider go bankrupt or shutdown the ETF, the shareholder will usually recieve cash for the market value of the basket of securities. If you own more than 50,000 shares, then you could request to take distribution of the securities.”

   ”ETNs are debt instruments. Debt instruments do not own anything but a promise to track an index.”

   En ETF är vad Winklevossarna försöker dra igång i staterna och skulle antagligen ge en större säkerhet för de som investerar i den.

 • Guran Drago
  20 maj, 2015 - 18:26 | Permalänk

  Det står i prospektet att KnCMiner minar egna bitcoin så de behöver kanske inte sälja lika mycket nu när de får in pengar på certifikaten istället. Dock finns det ingen direkt koppling vad jag förstår så XBT Provider väljer själva hur mycket reserver de behöver ha som bitcoin.

 • Daniel Grafström
  25 maj, 2015 - 09:04 | Permalänk

  Då tolkar jag svaret som ”Nej, det köps inte upp några bitcoins”. Då undrar jag om bitcoin-kursen kan påverkas om det är t.ex stor efterfrågan på certifikat på börsen?

  • D.H.
   26 maj, 2015 - 22:54 | Permalänk

   Det tror jag inte är riktigt rätt tolkning. De är förvisso inte bundna att köpa några bitcoin men det ligger nog i deras intresse att ha en stor del av certifikatens värde i bitcoin för att inte ligga dåligt till om kursen skulle rusa iväg.

   Själva skriver de såhär i prospektet: ”De medel som Emittenten inbringar vid emission av finansiella instrument används av Emittenten till inköp av Bitcoin eller till andra transaktioner i syfte att försöka säkra sin finansiella exponering under Certifikaten”.

   • Daniel Grafström
    26 maj, 2015 - 23:17 | Permalänk

    Om det är KnCMiner som är ansvarig för certifikaten så minar de väl sina egna bitcoins. Alternativt att de minskar sin egen försäljning av bitcoins för att täcka sina utgifter när de får in pengar på certifikat.

    Om man läser delen av meningen ”i syfte att försöka säkra sin finansiella exponering ” så tolkar jag denna som att det är upp till dem själva att välja när och hur mycket de har lust säkra certifikaten.

    Det verkar inte heller finnas ett ”måste” att den finansiella försäkringen skall vara knuten till just bitcoins.

    Kanske är jag negativ men jag har svårt att se någon stark koppling mellan hög efterfrågan på certifikat som faktiskt kommer påverka bitcoin kursen positivt.

    • D.H.
     27 maj, 2015 - 22:21 | Permalänk

     ”Om det är KnCMiner som är ansvarig för certifikaten så minar de väl sina egna bitcoins”

     Ja det är ett bolag inom samma koncern så eventuella bitcoins kommer säkert därifrån i första hand ja. Men effekten av att det blir färre bitcoin som säljs på marknaden borde var ungefär densamma som om de skulle köpa på marknaden så det tror jag inte spelar nån större roll för resonemanget om kursen.

     ”så tolkar jag denna som att det är upp till dem själva att välja när och hur mycket de har lust säkra certifikaten. […] Det verkar inte heller finnas ett ”måste” att den finansiella försäkringen skall vara knuten till just bitcoins.”

     Precis, så är det. Men de tjänar enkla pengar på 2,5% avgift per år och att inte täcka upp med just bitcoin är ett risktagande. Att helt täcka upp med bitcoin ger minst risk. Så frågan är väl bara hur stor risk de är sugna på att ta – och det kan de bara svara på själva.

 • hen
  28 november, 2015 - 07:42 | Permalänk

  Hela idén med bitcoins är ju att minska statens kontroll över medborgarnas pengar, och det gör man inte genom att köpa bitcoin-certifikat som blir beskattningsbara.

  • Mikael Hermansson
   11 juli, 2016 - 01:52 | Permalänk

   Vad e det för bullshit resonemang? Man betalar skatt i ett land för att finansiera ens egen eller sina barns skola och sjukvård. Bitcoin kom inte till för att folk skulle bli ännu mer egoistiska arslen. Däremot gillar jag inte kapitalisvinen som försöker göra snabba cash med internet valuta så avanza e no go för mig.

   • Rick
    28 december, 2016 - 17:47 | Permalänk

    Skatt går mer och mer till finansiera våra nya icke svensktalande medborgre.

 • fråga
  26 december, 2015 - 21:15 | Permalänk

  Vad blir de finansiella förlusterna med att handla med bitcoins på det här sättet och det traditionella? Hur stor avgift tas det, jämfört om jag skulle köpa 5 bitcoins via en återförsäljare – säg safello – eller motsvarande 5 bitcoins via bitcoin XBT?
  Jag kan handla på båda sätten men ser ju absolut fördelar med XBT och inte behöva skydda en plånbok på samma sätt. Men om det är många procents bortfall i olika avgifter känns det inte smidigheten lönsam.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *