Bitcoin i Sveriges Radio och mycket annat

Det skrivs mycket om Bitcoin igen. Här kommer några kommentarer om de senaste dagarna.

Sveriges Radio hade ett inslag om Bitcoin där Jesper Stage, professor i nationalekonomi vid Mittuniversitet, intervjuades. Tyvärr förekommer ett antal faktafel där det som står ut mest är att Jesper påstår att det är en stiftelse som kontrollerar hur många bitcoins som ges ut. Med den typen av missförstånd är det förstås inte heller lätt att förutspå framtiden eftersom det riktigt unika med Bitcoin är just att det är helt decentraliserat, d.v.s. inte kontrollerat av någon enskild individ eller organisation. Den tekniska lösningen av detta är den stora innovationen bakom Bitcoin och det som gör att valutan skiljer sig fundamentalt från andra ”virtuella” valutor som Second Lifes Linden dollars eller Facebooks numera nedlagda credits.

Den mycket omtalade marknadsplatsen Silk Road har stängts ned av FBI. Silk Road var framförallt känt för handeln med droger som möjliggjordes genom att köpare och säljare kunde vara anonyma (bl.a. tack vare anonymitetsnätverket Tor och Bitcoin). Min gissning är att de som påstått att Bitcoins värde skulle ha upprätthållits genom handeln på Silk Road kommer att få se sig motbevisade under den närmsta tiden.

Det svenska företaget KnCMiner har enligt en användare på Reddit nu levererat sina första produkter.

En ”Bitcoinbankomat” verkar vara på väg till Stockholm. Det handlar alltså om en automat som tar emot sedlar och ger ifrån sig bitcoins, och det är företaget Lamassu som nu levererar dessa automater till ett tiotal länder. Mer info finns att läsa hos CoinDesk och en video av automaten in action finns på YouTube.

2 Kommentarer

 • stenkross
  5 oktober, 2013 - 10:18 | Permalänk

  Coolt med bitcoin-bankomaten!
  Vet vi vem/vilka som beställt den? Och var den kommer hamna, etc?

  • D.H.
   5 oktober, 2013 - 10:22 | Permalänk

   Ingen aning, men jag ska försöka luska lite i det.

   Edit: Det är en privatperson som köpt den och den kommer bara att användas i demosyfte till en början.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *