Finansinspektionen klassar Bitcoin som betalningsmedel

Bitcoin.se har idag fått ta del av ett besked från Finansinspektionen (mottagaren av beskedet vill vara anonym). I detta framgår tydligt att Finansinspektionen nu anser att Bitcoin kan klassas som ett betalningsmedel, något som tidigare inte varit fallet. Följande är ett direkt citat ur dokumentet:

Då bitcoins idag fungerar som ett betalningsmedel hos ett flertal återförsäljare i Sverige så väl som utomlands så uppfyller bitcoins förutsättningarna att klassas som ett betalningsmedel. Tillhandahållande av betalningsmedel utgör en sådan verksamhet som kräver anmälningsplikt enligt lag (1996:1006) om anmälningsplikt avseende viss finansiell verksamhet (anmälningslagen), se 1 § 2 och 2 § första stycket anmälningslagen jämte 7 kap. 1 § 5 lag (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse.

Det här innebär alltså att den som driver en verksamhet som köper eller säljer bitcoins måste anmäla detta hos Finansinspektionen. En rimlig slutsats är också att skatteverket därmed inte längre kan se bitcoins som en ”elektronisk tjänst” som ska momsbeläggas vilket de tidigare hävdat. Observera att detta är spekulationer och inget som bekräftats av skattemyndigheten.

5 Kommentarer

 • 4 december, 2012 - 08:40 | Permalänk

  Tror du att du kan skicka mig det dokumentet?

 • Donken
  5 december, 2012 - 19:05 | Permalänk

  Spännande!

 • Pingback: Finansinspektionen klassar bitcoin som betalningsmedel | Dissidenten

 • Pingback: Fler betalningsmedel i skatteuppbörden, del 3 | Viktualiebrodern

 • Sara Nilsson
  4 juni, 2013 - 20:41 | Permalänk

  Hawalah har blivit lagligt igen !!? 😀 😀

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *