Betalkoder och PayNyms

Bitcoin brukar kallas pseudonymt för att tydliggöra att systemet inte är helt anonymt men inte heller använder folks riktiga identiteter. Hur anonym man lyckas vara är mycket upp till en själv men att uppnå fullständig anonymitet är svårt.

Något av det första man får lära sig är att de Bitcoinadresser man använder för att ta emot betalningar inte ska återanvändas. De flesta plånböcker löser automatiskt detta åt dig så att du får en ny adress varje gång du vill ta emot en betalning. Det här funkar ju dock inte om du vill publicera en adress någonstans, t.ex. på din sajt, för att ta emot donationer. Eller om du då och då skickar betalningar till samma mottagare, och inte vill behöva be denne om en ny adress varje gång.

Betalkoder

2015 publicerades ett förslag (BIP 47) på något som skulle möjliggöra att ta emot många betalningar med samma ”adress” utan att för den sakens skull förlora något i form av anonymitet. Med s.k. payment codes, eller betalkoder, fås ungefär samma användarupplevelse som med vanliga Bitcoinadresser men utan att man öppet behöver visa alla att man gör en betalning till en viss adress (som kanske går att knyta till en viss person). I praktiken är inte en betalkod i sig en Bitcoinadress utan den som vill skicka en betalning kommer själv att generera en ny Bitcoinadress varje gång, något som är möjligt tack vare deterministiska plånböcker.

Det här är dock inget användaren ska behöva bry sig om, en betalkod kan visas upp i form av en QR-kod precis som en vanlig Bitcoinadress.

Plånböcker och PayNyms

Det finns några få plånböcker som har stöd för betalkoder och vi har testat Samourai Wallet för Android samt Billion för iPhone. Samourai Wallet har tagit konceptet med betalkoder ett steg längre i ett försök att öka användarvänligheten genom introduktionen av PayNyms, som är en unik grafisk representation av din betalkod samt en läsbar identifierare. Här är den PayNym som skapades åt mig i Samourai Wallet.

Klicka på bilden ovan så kommer du till den katalog av PayNyms som Samourai Wallet har lanserat på paynym.is, där du också kan hitta den QR-kod som en plånbok med stöd för betalkoder normalt sett använder för att initiera en betalning.

Test av betalning

I plånboken Billion (som har stöd betalkoder men inte känner till konceptet PayNyms) kan vi testa att göra en betalning genom att använda oss av QR-koden.

  

Upplevelsen är i princip identisk med betalning till en vanlig Bitcoinadress med den skillnaden att en extra liten transaktion måste göras första gången du vill skicka till en viss betalkod. Det innebär alltså att du har en engångskostnad, i form av en transaktionsavgift, för att börja skicka till en betalkod. Kommer du bara att skicka till denna mottagare en enda gång blir det alltså märkbart dyrare, men betalkoder är förstås tänkt just för att göra återkommande betalningar till samma mottagare, så oftast bör denna kostnad bli försumbar.

I Billion visas denna transaktion upp som ”Network fee – for private connection” och är något som plånboken skapade åt oss automatiskt.

Samourai Wallet är en ambitiös plånbok med stort fokus på just integritet och befinner sig än så länge i ett alpha-stadium så det återstår att se om fler hakar på initiativet med PayNyms när appen publicerats i skarpt läge.

Kom in på vårt forum för att diskutera artikeln