Binance – kryptobörsen som gjorde miljardvinst under sitt första år

Historien om Binance är smått fantastisk. Kryptobörsen baserad i Hong Kong har bara funnits i drygt ett år men värderas redan till flera miljarder dollar. Det handlar heller inte om någon fantasivärdering baserad på förhoppningar utan om ett företag som verkligen växt lavinartat och under första kvartalet i året år gjorde en vinst på 200 miljoner dollar.  Binance är en ren kryptobörs där du kan köpa och sälja olika kryptovalutor (nu över 300 st) men inte sätta in eller ta ut traditionella valutor som USD eller EUR.

Mannen som startade Binance heter Changpeng Zhao (känd som CZ) och verkar ha haft en stor roll i framgången tack vare rätt bakgrund och ett stort driv. CZ har tidigare jobbat som utvecklare för bl.a. Tokyo Stock Exchange och även i ett eget företag utvecklat mjukvara för olika börser. Han kom i kontakt med Bitcoin under 2013 och var en av de första utvecklarna anställda av blockchain.info och senare också anställd på Hong Kong-baserade börsen OKCoin.

När CZ tog steget att starta en egen börs så lyckades han mitt i ICO-hajpen få in ett startkapital på 15 miljoner dollar genom att ge ut en egen token, kallad Binance Coin (BNB). Enligt planen som specificeras i deras white paper kommer varje kvartal 20% av företagets vinst att användas till att köpa upp och förstöra BNB. Det här kan låta konstigt men är alltså ett sätt att dela ut värde till innehavarna genom att minska den totala mängden BNB. Detta kommer att fortgå tills 50% av alla BNB är uppköpta. I framtiden ska också Binance enligt planen lansera en decentraliserad börs där BNB ska ha någon form av nyckelfunktion.

 

Värdet på BNB har stigit kraftigt sedan lanseringen och med tanke på att grundarna av företaget behöll 40% av alla tokens så har de gjort en otrolig affär helt oavsett vinsterna som Binance gör. Vad man än tycker om detta så är det hur som helst uppfriskande att se ett exempel där resultatet av en ICO faktiskt är en framgångsrik produkt/tjänst och inte bara snack.

Vill du höra Changpeng Zhaos egen berättelse så rekommenderas intervjun som gjordes i podden Epicenter för några veckor sedan. Här berättar han om sin egen bakgrund, den extremt snabba resan med Binance, hur man beslutade om och genomförde en ICO på två veckor samt hans egna tankar om hur man bör driva en organisation och hur det i praktiken går till på Binance.

 

Skapar ett konto på Binance gör du snabbt här med bara din e-postadress.

 

Kom in på vårt forum för att diskutera artikeln