Test av Lightning Network

Lightning Network, som jag skrev kort om i ett tidigare inlägg, är fortfarande i sin vagga, men jag tänkte att vi ändå förstås måste testa det. Det finns än så länge ont om appar och program som är användarvänliga och går att använda på det riktiga Bitcoinnätverket men det finns i alla fall 1 app för Android, Eclair, som jag beslöt mig för att ladda ned. Med Eclair blir din mobil en riktig nod i Lightning-nätverket. Det finns dock än så länge bara stöd för att skicka betalningar, inte att ta emot.

När man startar Eclair funkar det som med många andra plånböcker, du får skriva ned ett antal ord, som är din säkerhetskopia, och sedan är du igång. En stor varningsruta om att detta är ”bleeding edge technology” och att det finns risk att förlora sina pengar visas. Jag börjar med att göra en vanlig Bitcointransaktion från en av mina andra plånböcker till Eclair-plånboken. Inga problem så långt.

  

Därefter öppnar jag fliken för Lightningkanaler. Här har jag möjlighet att sätta upp en kanal med vilken nod som helst som jag känner till. Det finns också en knapp för att ansluta till en slumpmässig nod men det alternativet är inte aktiverat än. Jag väljer att sätta upp en kanal med ACINQ (företaget som gjort Eclair) och en annan med Bitrefill, ett schysst företag som är startat av svensken Sergej Kotliar. Information om noderna hittar jag på 1ml.com. Jag lägger in 30-40 dollar i varje kanal och får vänta ett tag för att transaktionerna ska få 3 bekräftelser på Bitcoinnätverket innan jag kan sätta igång och använda dem. Eftersom jag tänkt att handla från Blockstreams shop är jag noga med att inte sätta upp en kanal direkt mot Blockstream eftersom det skulle vara ett alltför enkelt test.

Försök 1

När kanalerna är redo är det dags att hitta något att köpa. Jag bestämmer mig för att köpa 8 stycken stickers vilket, inklusive frakt, blir en kostnad på ca 20 dollar. Utcheckningen funkar som vilken webshop som helst och när det är dags för betalningen visas en QR-kod upp. Jag skannar koden med appen och en transaktion skapas. Tyvärr verkar den fastna i status ”pending”. Appen ger inte mycket information om vad som är fel här så min gissning är att den helt enkelt inte kunde hitta nån väg för mina 20 dollar, från mig till Blockstream.

Försök 2

Efter att tiden för min ”faktura” hos Blockstream gått ut gör jag ett nytt försök. Min tanke är att eftersom nätverket än så länge i princip bara används för små tester så har förmodligen inte folk så mycket pengar i sina kanaler. Ett mindre belopp borde ha större chans att lyckas. Jag testar istället att bara köpa 1 sticker, vilket inklusive frakt ger en totalsumma på 5 dollar. Till att börja med ser det ut att bli samma problem. ”Pending”. Men sen kommer en stor, röd, ruta ut som visar att transaktionen misslyckats. Det första försöket står fortfarande som ”Pending”, vilken skulle kunna vara en bugg i Eclair. Försök 2 gav mig i alla fall tydligare feedback.

 

 

Försök 3

Ok, men jag ger inte upp så lätt. Om nu inte min betalning hittar fram så får jag väl öppna en kanal till och se om det hjälper. Jag väljer att öppna en kanal till Hodlmonkey.com, som verkar ha en nod med många kopplingar. Samma procedur igen, skanna QR-kod. Appen visar ”pending” i några sekunder, och sen, framgång! Min betalning har gått igenom och nu är det bara att vänta på att brevet kommer med posten.

Analys

Det är inget snack om att Lightning Network inte är redo att användas av gemene man än, men det visste vi redan innan. Den stora varningsrutan i Eclair är svår att missa. Appen är lättanvänd men ger inte mycket info om vad som är fel när det faktiskt går fel, och även om appen är enkel ska det väl sägas att det här fortfarande är en app för entusiaster och tekniknördar.

Tittar vi framåt så ser jag att vanliga användare överhuvudtaget inte ska behöva bry sig om detaljerna kring skapandet av kanaler. Det enda intressanta är egentligen hur mycket pengar man vill ”sätta in”, resten ska programmet ta hand om åt dig. Når vi dit så kommer det här att vara lika enkelt som att betala med kort, Swish eller något annat. Avgiften jag betalade för själva Lightningtransaktionen var förresten 0,00000002122 bitcoin, eller ca 0,1 svenska ören.

3 Kommentarer

 • Jonathan Silverblood
  13 april, 2018 - 15:43 | Permalänk

  Det är långt kvar att gå innan detta ens borde kallas en beta.

  Kanelerna blir snabbt obalanserade, kostnaderna för att öppna en kanal är opålitliga och väntetiden kan bli lång om många försöker samtidigt.

  Vidare så flyttar noder på sina egna tillgångar å dina vägnar när du routar genom dem vilket gör dem till penningöverförare vilket i många länder kräver att dem dokumenterar vem du är.

  Dessutom kräver mottagande att båda parter signerar meddelanden så man kan inte ta emot i sin frånvaro.

  Om man av misstag publicerar ett gammalt läge så får motparten lov att ta alla pengarna i kanalen och om du av tekniska skäl tappat bort lägesinformationen behöver du be motpartern on ett läge och då är dem ekonomiskt gynnande av att ge dig en gammal lägesinformation.

  Vidare så när en part skickat sina sista bitcoins i en kanal så har dem inget intresse av att stänga kanalen då så länge den är öppen kan du tabba dig och ge dem alla pengarna, och även om dem är ärliga och välvilliga så tjänar dem på att du betalar kanalstängningsavgiften.

  Du kan också hamna i ett läge där du har 100kr i en kanal som du vill spendera, men på vägen till affären routar någon genom dig och du kan nu inte betala affären.

  Listan med tekniska och otekniska problem med lightning network är lång, och trots detta fortaätter man med att insistera på att det är den bättre lösningen UTAN att göra en temporär höjning av bloclstorleken.

  Bitcoin Cash bröt därför ut och har i ett halvår nu hanterat transaktioner billigt, snabbt och pålitligt, precis som bitcoin brukade göra.

  Det är faktist att skillnaderna mella Bitcoin från 2015 och Bitcoin Cash, jämfört med Bitcoin (core/segwit/whatever) är mycket mindre.

  Bitcoin Cash är den version av bitcoin jag stöttat och arbetat med seb 2013 – en valuta OCH en värdelagrare.

 • 17 april, 2018 - 09:16 | Permalänk

  Det finns mycket roliga och tvingande förespråkare att ha lite hud i spelet. I den pågående debatten om skalning, nätverksavgifter, överbelastning och mempools är Lightning Network svaret på Bitcoin Core. Vissa i ekosystemet har tvivlat på dess effektivitet. En satsning placerades.

 • Kom in på vårt forum för att diskutera artikeln