Bitcoin och blockkedjan – en begriplig överblick

Christoffer De Geer har skrivit en liten bok som på ett enkelt och pedagogiskt sätt går igenom vad Bitcoin och blockkedjan är och varför det är något att bry sig om. Han jämför blockkedjan med internet och upprepar ofta att blockkedjan nu gör det möjligt att skicka värde digitalt, på motsvarande sätt som internet gjorde det möjligt att skicka information digitalt. Det är en bra och lättförståelig jämförelse så den tål verkligen att upprepas.

Det finns några punkter i boken som jag tycker är värt att komplettera/korrigera.

  • Angående att Bitcoins blockkedja är den mest säkra. Det är inte bara för att den varit i drift längst tid och haft mest ögon på sig utan även (kanske framförallt) för att den har klart mest hashningskraft bakom sig. Detta gör att det är extremt svårt för någon att ta över nätverket med en ”51% attack”. Vissa altcoins är i princip rena kopior av bitcoin så koden är välgranskad men de kan ändå vara extremt osäkra eftersom de är för lätta att ta över.
  • Att Satoshi sitter på 1 miljon bitcoin hör man ofta men det är faktiskt ett ganska omdebatterat påstående. För den som vill gräva djupare i det kan man börja i den här tråden.

Men det där är småsaker. Boken är en bra, korrekt och lättläst introduktion som du läser igenom på en timme. Jag skulle därför rekommendera alla att låta den här ligga framme, synlig, hemma så att dina gäster kan plocka upp den och bläddra i den.

Här kan du köpa boken på Bokus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *