Kom igång med Bitcoin!

Tycker du det verkar krångligt att komma igång med Bitcoin? Det behöver det inte vara. Jag ska visa hur du snabbt och enkelt kan ladda ned en plånbok till din mobil och köpa dina första bitcoin. Instruktionerna här är för en Android-telefon men det funkar på i princip samma sätt om du t.ex. skulle ha en iPhone. Du behöver också ha Swish installerat.

 • Gå in i Play Butik (Play Store). Sök efter Mycelium. Installera.
 • Öppna den nya appen. Välj att skapa en ny plånbok. Du har nu ett ”konto” att spara dina bitcoin i och det här kontot kontrolleras bara av dig. Ingen annan (inte ens de som gjort appen) har tillgång till de bitcoin du väljer att spara här. Det här innebär också att om du blir av med mobilen så blir du av med dina pengar. Det är verkligen en plånbok i ordets ursprungliga bemärkelse.
 • Med tanke på ovanstående så kan det vara en bra idé att skapa en säkerhetskopia så att du kan återställa din plånbok om du på något sätt skulle förlora eller förstöra mobilen. Säkerhetskopian kan sparas på något så enkelt som en papperslapp. Följ instruktionerna, skriv ned de ord som visas på skärmen och spara sedan undan lappen på ett säkert ställe. Den som kommer åt lappen kommer också åt dina pengar.
  Skapa plånbokMitt kontoSäkerhetskopiera
 • Du är nu redo att ta emot dina första bitcoin. Gå till fliken saldo och klicka på ”ta emot”. Det du ser är en Bitcoinadress, dels i form av en rad bokstäver och siffror och dels i form av en QR-kod. Tryck på ”kopiera till urklipp”.
  SaldoTa emot bitcoin
 • Med din mobil, surfa in på www.bitcoin.se/buy. Här kan du snabbt och enkelt köpa bitcoin för upp till 2000 kr per dag. Oftast har du dina bitcoin inom några minuter men av olika anledningar (bl.a. kontroller som måste göras för att lagen om penningtvätt ska följas) kan det ibland ta längre tid. Köpet hanteras av btcx.se så all support kring köpet ska också gå via dem.
 • Fyll i formuläret med alla de uppgifter som behövs. När du kommer till fältet som heter Bitcoinadress kan du hålla inne fingret på fältet tills alternativet ”klistra in” dyker upp. Välj detta för att klistra in bitcoinadressen du kopierade från appen tidigare.
 • Tryck på ”Beställ” så kommer du snart att få ett SMS med instruktioner om var och hur du ska Swisha dina pengar. När du swishat iväg dina kronor är det bara att vänta på att dina första bitcoin ska dyka upp i din plånbok!

Och sen då? Ja t.ex. skulle du nu kunna testa att skicka bitcoin till en kompis och se hur snabbt och smidigt det går att skicka pengar världen över, helt utan att vara beroende av banker eller kortföretag.

4 Kommentarer

 • So
  25 november, 2015 - 23:07 | Permalänk

  Vad tror du att detta handlar om? Är det valutan eller bidragen som styr?

 • hallaba
  26 november, 2015 - 08:18 | Permalänk

  Det tekniska är ju en sak, klart överkomligt.
  Men hur man sen skall använda sina bitcoins är ju knepigare. Jag kan ju inte betala räkningar, mataffären, restaurang, bensin. Det är orimligt stor spread på växlingskursen. Volatiliteten är enorm.

  • Jonathan Silverblood
   26 november, 2015 - 08:58 | Permalänk

   Jo, det finns fortfarande en del problem. Det sagt, om man har ett behov av att skicka pengar till en motttagare som tar emot bitcoin, så är det otroligt smidigt. Jag göra alla mina köp på webhallen med bitcoin, exempelvis.

 • True Beliver
  19 februari, 2016 - 11:19 | Permalänk

  Hallå, är Bitcoin.se helt död nu eller. Vill sajtägaren Bitcoin något illa som sköter det så dåligt? Skärpning! Börja uppdatera sajten eller ge den till någon annan som kan/vill göra det. /En som faktiskt gillar Bitcoin

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *