Bitcoin får börshandlat certifikat

Fr.o.m. den 18:e maj kommer det att gå att handla bitcoin på Stockholmsbörsen, lika enkelt som du handlar aktier! Nu är det förstås inte helt sant för precis som med guld så kan man inte ha faktiskt guld i sin värdepappersportfölj utan man får nöja sig med ett certifikat, alltså i det här fallet ett värdepapper som har Bitcoin som underliggande tillgång.

Hur som helst är detta riktigt spännande då det öppnar möjligheten får en stor grupp människor som tidigare tvekat att nu enkelt kunna investera i Bitcoin. Företaget som lanserar certifikatet heter XBT Provider AB och är en del i KnC Group (där även KnC Miner ingår). Man har valt att beräkna priset som ett genomsnitt av de tre mest likvida börserna för USD/BTC och avgiften kommer att vara ganska saftiga 2,5% per år.

För den som vill gräva ner sig i detaljerna så finns hela prospektet att läsa här. I Sverige har bl.a. Affärsvärlden och Di.se rapporterat om nyheten men den har också fått internationell uppmärksamhet, se t.ex. artikeln hos Bloomberg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *