0,01 bitcoin, 10 000 bits eller 5 dollar

Då och då blommar diskussioner upp om att det är för krångligt att uttrycka hur mycket något kostar i bitcoins. De här diskussionerna har funnits åtminstone sedan 2011 när värdet på en bitcoin var uppe och vände på drygt 30 dollar. Med dagens värde på en bitcoin så kostar en kopp kaffe ca 0,01 bitcoin och de allra flesta saker man köper kostar under 1 bitcoin. Folk är inte speciellt vana vid att använda så små tal, det är krångligt och dessutom ger det en (förvisso irrationell, men ändå) känsla av att en bitcoin är ”dyr”.

Det har funnits många olika förslag på hur man ska hantera detta, bl.a.

 • Att använda SI-prefix (milli- och micro-) och att därmed låta det vanliga sättet att uttrycka priser nu vara i millibitcoin (mBTC, mB, millibits etc.) och att kanske senare låta microbitcoin bli den vanliga enheten.
 • Att ändra betydelsen av en ”bitcoin” till att vara det som nu är en ”microbitcoin”.
 • Att använda den minsta enheten, en satoshi (0,00000001 bitcoin) som standardenhet.
 • Att hitta på helt nya namn för delar av bitcoin (t.ex. 1 ”finney” för att hedra Hal Finney)

Den senaste tiden har förslaget att kalla en miljondels bitcoin för en ”bit” och låta detta bli standardenheten fått allt större stöd. Bland annat visar en omröstning på bitcointalk.org att nästan 80% stöder just detta förslag. Dessutom meddelade BitPay nyligen på sin blogg att de avser att göra en miljondels bitcoin till sin standardenhet för att visa priser, och nämnde i det sammanhanget alternativen ”microbitcoin” och ”bits”. Det finns definitivt fördelar med detta. Istället för att ett pris nu kan uttryckas med 8 decimaler blir det maximalt 2, vilket dels är vad människor är vana vid (kronor och ören, dollar och cent) men också vad datorer är vana vid – det finns nämligen en hel del mjukvara i den finansiella världen som förutsätter att valutor uttrycks med 2 decimaler och det blir lättare att integrera Bitcoin i dessa om det följer samma mönster.

Att använda bits gör att det blir enklare att prata om bitcoin. För att uttrycka något ner till en kronas noggrannhet krävs nu att du använder tre decimaler – en kassör i en butik behöver alltså säga något i stil med ”det blir 0,239 bitcoins tack”. Det är garanterat lättare för folk att greppa att något kostar 23 900 bits.

Eller så kan man göra som circle.com och försöka styra bort folk från att använda bitcoin som enhet och istället uttrycka allt i dollar. Circle är ett amerikanskt företag som startade förra året med en hel del riskkapital i ryggen och några stora namn i styrelsen. I samband med Bitcoinkonferensen i Amsterdam som gått av stapeln i dagarna så lanserade de sin nya tjänst och i videon nedan kan man se hur de väljer att primärt uttrycka transaktioner och kontobalanser i dollar, trots att det egentligen är bitcoin det handlar om (se hur kontobalansen i dollar ändras under videons gång). Det kan väl diskuteras om det trots allt inte är mer förvirrande att en kontobalans ständigt ändras än att uttrycka den i bitcoin / bits.

3 Kommentarer

 • Jonas Lihnell
  19 maj, 2014 - 07:14 | Permalänk

  Jag stödjer conceptet att kalla dem bits för att göra minsta möjliga kostnad att implementera dem i andra miljöer. Det sagt är Circles concept intressant och den stora frågan är om det inte är just det som är mest sanningsenligt. Faktum är att min köpkraft varierar från tid till tid när jag håller i bitcoin eftersom att nästintill 100% av alla handlare som accepterar bitcoin prissätter i en annan valuta.

  Det bästa för min del är givetvis en kombination av dem två, att presentera både antalet bits och deras värde enligt en valbar växlingskurs.

 • Markus Nyman
  19 maj, 2014 - 18:25 | Permalänk

  Jag stödjer också förändringen och försöker vänja mig med att ha uBTC som standardenhet i Bitcoin Core. När jag pratar med andra svenskar kommer jag kalla enheten ”micro-bittar”.

 • Thomas
  16 augusti, 2014 - 17:21 | Permalänk

  Läste om Bitcoinmöten i Götet. Finns det motsvarande i Stockholm o hur kan man delta i dessa?

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *