Skatteverket om kapitalvinstbeskattning av Bitcoin

Skatteverket publicerade förra veckan ett ställningstagande om beskattning av Bitcoin, mer specifikt om kapitalvinstbeskattning. Sammanfattningen lyder:

Bitcoin kan inte likställas med en utländsk valuta. Försäljning av bitcoin ska därför kapitalvinstbeskattas enligt bestämmelserna om övriga tillgångar i 52 kapitlet inkomstskattelagen. Betalning med bitcoin vid exempelvis köp av en vara eller tjänst anses som ett byte och ska därför också kapitalvinstbeskattas.

Den första biten tror jag de flesta köper och kan tänka sig att rapportera. Det som blir jobbigt rent praktiskt är dock den andra delen, att man måste hålla reda på varje enskilt tillfälle då man betalat för något med Bitcoin, vad växelkursen var då och vad man eventuellt har gått plus sedan man införskaffade dessa bitcoins. Det här blir förstås orimligt att kräva om Bitcoin i praktiken används som en valuta.

Intressant att notera är ett att köp här anses som ett ”byte” medan man ur momssynpunkt inte ser det på samma sätt. Jag har tidigare skrivit om Skatterättsnämndens förhandsbesked om moms och Skatteverkets överklagande av detta och vid det tillfället uttalade sig Martin Loeb som stod bakom överklagandet såhär: ”Målet är inte att momsbelägga köpet av Bitcoins. Men det skulle kunna vara moms på själva växlingsavgiften”. I det avseendet är det alltså inte fråga om ett ”byte” när man köper något för bitcoin, eftersom det i så fall skulle betyda att det vore moms på ”båda sidorna”.

Jag gissar att riktlinjerna kring Bitcoin och andra digitala valutor kommer att ändras både en och två gånger de närmsta åren, men hur som helst, om du sålt bitcoins och ännu inte lämnat in din deklaration så är det såhär du ska göra för att Skatteverket ska bli nöjda (jag antar att du deklarerar via nätet).

1. Klicka dig in under bilagor

2. Sedan på K4-blanketten

3. Välj ”Övriga värdepapper…”

4. Och fyll slutligen i den här tabellen

Det luriga är bara att få till omkostnadsbeloppet så att det blir rätt. Har du bara sålt bitcoin en gång och du vet precis vad du köpte dem för så är det enkelt, omkostnadsbeloppet är då inköpspriset * antal. Men har du gjort många köp respektive försäljningar så kan det bli klurigare. Skatteverket har dock ett ganska tydligt exempel i sitt ställningstagande, kolla allra längst ned under ”Åskådningsexempel”.

14 Kommentarer

 • Lars Pensjö
  3 maj, 2014 - 09:59 | Permalänk

  Alltså samma regler som i USA?

  Jag tror inte detta är hållbart i långa längden ifall bitcoin skall gå att använda. Eventuellt går det att göra en app som sköter det mesta åt dig. Det finns en stor risk att många kommer att underlåta att deklarera vinster.

  • D.H.
   3 maj, 2014 - 20:29 | Permalänk

   Ungefär samma som i USA ja som jag förstått det. Tror inte heller det är hållbart men jag tror inte heller att sånt här kommer att stoppa Bitcoin. Folk kommer att använda Bitcoin om det funkar och är praktiskt och många kommer nog som du säger att underlåta att deklarera det. Till slut får nog reglerna anpassa sig efter verkligheten, visar det sig att Bitcoin används som en valuta så måste till slut reglerna spegla detta.

 • Hugh35
  3 maj, 2014 - 11:54 | Permalänk

  Skv tröttnade väl på alla frågor om bitcoin och att inte ha något svar. Tror inte dom är intresserade av att jaga bitcoinanvändare som köper en kopp kaffe på stan. Stiger värdet på bitcoin så ökar konsumtionen och skatteintäkterna. Alternativet är att folk bara sitter på sina bitcoins och därmed missar staten tåget.

 • Örjan
  4 maj, 2014 - 14:49 | Permalänk

  Någon som vet om man kan deklarera en förlust om man förlorat alla sina bitcoins på mtgox?

  • Jonas Lihnell
   5 maj, 2014 - 07:15 | Permalänk

   Osäker, men om du säljer dem för en mycket låg penning till någon annan (säg en symbolisk enkrona) så har du köpt högt och sålt lågt och gjort en förlust.

  • Max
   23 juli, 2014 - 02:51 | Permalänk

   Ja det måste du kunna göra. Om du köper aktier i ett företag som sedan går i total konkurs och inte är värt en krona så får du dra av för dem.
   Om du hade väldigt mycket bitcoins så kan det vara värt att kontakta kpmg llr motsvarande konsultfirma. Räkna med att lägga ut 50000kr i advokatskostnader.

 • Sylvester
  22 maj, 2014 - 14:38 | Permalänk

  Hur blir det med moms? Om man köper ett par skor som SKVs exempel (i länken), ska de då vara ex moms? Det är väl ingen moms på kapitalvinster och således inte på de instrument som används för att göra dessa vinster? Eller är det fel att tänka så? blir det inte dubbelbeskattning annars?

 • Max
  23 juli, 2014 - 02:48 | Permalänk

  Klart som korvspad att bitcoins kommer bli nedskjutet innan det får allmän recognition. En okontrollerbar valuta är ett hot mot storbankerna. SKVs och IRS beslut om att det är en virtuell vara är helt i linje med det jag har tänkt sedan det här drevet började. Att bedriva Forex-liknande handel med bitcoins är alltså i princip omöjligt i Sverige då du måste slänga på 25% moms hela tiden. Och du kan säkerligen glömma marginalsmervärdesbeskattning (ett sätt att betala moms endast på vinsten alltså i det här fallet courtageavgiften mellan köp-säljpris). Spiken i kistan för BTCX.se dvs. Tre alternativ har BTCX.se, 1. Lägg ner. 2. Flytta utomlands. 3. Kör på som fan, ta konsekvenserna på miljonbelopp till SKV när det blir granskning.

  Vill inte riktigt låta som någon konspirations-freak med foliehatt. Men i slutändan så introducerar bitcoins ett riskmoment för Svenska/utländska banker samt stater som på så sätt förlorar kontrollen över det dom håller mest kärt: Valutan. Och det här är ju inte nötter precis, dom vet att saker och ting år 2000+ kan totalt explodera i användare, titta på bara på facebook. Hade någon 1994 sagt att en social hemsida där man gjorde profiler på sig själv o la till kompisar hade kunnat öka från några enstaka användare till 1.3 miljarder aktiva användare på några få år (7ish) hade folk bara skrattat. Internet är bara en fluga.

 • Christoffer Evrung
  14 mars, 2017 - 19:46 | Permalänk

  Hur ska dem ens veta att du har bitcoin då?
  Om jag gör trading på en bitcoin exchange och tjänar pengar och sen skaffar ett bitcoin visa/mastercard kreditkort och tar ut pengar som är högst 50 lök så slipper jag betala skatt då så länge det inte är mer än 50 tusen svenska kronor

  • Emil Vikström
   15 september, 2017 - 14:06 | Permalänk

   Ja, men det är ett skattebrott om du inte tar upp det i deklarationen.

  • Nils
   15 september, 2017 - 14:43 | Permalänk

   Hej.
   Om jag förstått det rätt, så är svenska handlare skyldiga att rapportera försäljning av värdepapper till SKV. Då kommer det förtryckt på din deklaration och du måste du skatta 30% på eventuell vinst av försäljning.
   Om det däremot inte står förtryckt på din deklaration, är det ditt samvete som avgör…

 • Nils
  23 juni, 2017 - 21:56 | Permalänk

  Fundera på att uppdatera artikeln för länken till Skatteverkets ställningstagande är trasig. De har däremot en sida om virtuella valutor som kanske kan vara värt att länka till?
  https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillgangar/virtuellavalutor.4.15532c7b1442f256bae11b60.html?q=bitcoin

 • 18 december, 2017 - 09:02 | Permalänk

  Enligt Skatteverket kan du ta ut 50.000 kr i Kapitalvinster per år skattebefriat. Mer och det blir 30%. Mitt råd är att ladda hem en K4 bilaga från Skatteverket, starta en nytt Excel ark baserat på dess fält och där ni skriver ner varje köp och sälj, så ni har koll.

  Men det måste ändras… Man kan inte köpa pizza med aktier eller guld. Men det kan du med Bitcoin. Du kan skaffa ett kort på Coinbank.com och använda till vad som helst.

  Källa:
  https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/2832.html

  K4:
  https://skatteverket.se/privat/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/2104.4.39f16f103821c58f680006244.html

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *