Mt.Gox – rykten och fakta

Ok, så ingen har väl missat rubrikerna om Mt.Gox. Jag ska kort försöka förklara vad vi vet och inte vet samt reda ut några av missförstånden. Först och främst kanske vi ska klargöra att Mt.Gox inte är Bitcoin och att Bitcoin utan problem överlever att ett företag strular till det (läs Bitcoin’s Shocking Resilience and Achilles’ Heel på Yahoo Finance och The Mt. Gox fiasco won’t kill Bitcoin hos the Verge).

SvD skriver:

I söndags avgick Mark Karpeles, vd för Mt Gox, från bitcoin-stiftelsens styrelse, vilket många tolkat som ett hårt slag mot den virtuella valutans trovärdighet.

Det här är helt feltolkat. ”Bitcoin-stiftelsen” syftar alltså på Bitcoin Foundation och att Mark skulle avgå från styrelsen var något som massor av människor krävde p.g.a. att Marks trovärdighet närmade sig noll. Bitcoins trovärdighet påverkas snarare positivt av detta avhopp.

Så, vad är det som hänt med Mt.Gox? DI.se skriver:

Mt Gox hanterade som mest fyra femtedelar av all handel med den digitala valutan. Marknadsandelen har dock sjunkit kraftigt det senaste året till runt 25 procent.

Detta är helt korrekt. Man ska veta att även om Mt.Gox länge var störst har det nu under en längre period varit stora problem med att få ut pengar (i vanliga valutor) från sajten och deras rykte har sakta men säkert försämrats för varje månad som gått.

Som jag skrev om i ett tidigare inlägg började det nyligen även bli problem med uttag av bitcoin. Först verkade det endast vara relaterat till den kända ”brist” i Bitcoinprotokollet som Mt.Gox inte hanterade korrekt, men medan andra börser på några timmar eller dagar fixade dessa problem visade det sig att Mt.Gox även hade andra problem, ”some other security and technical challenges” som de skrev i ett uttalande den 20:e februari.

Så stängde då sajten ner helt efter ytterligare några dagar och ungefär samtidigt läcktes ett dokument. I dokumentet kunde man läsa det hårresande påståendet att ”At this point 744,408 BTC are missing due to malleability-related theft which went unnoticed for several years.” (750 000 bitcoin motsvarar alltså ett par miljarder svenska kronor) . Man kunde också läsa om hur det fanns en plan på att omstrukturera och omlansera Mt.Gox som gox.com, men ingen visste ännu om dokumentet var äkta eller fabricerat.

Men så fick sig någon en liten pratstund med Mark i en chatt och han kunde där bekräfta att det som stod i dokumentet var ”mer eller mindre” sant. Det var med Marks ord ”a bunch of proposals to deal with the issue at hand, not things that are actually planned and/or done” och inte producerat av Mt.Gox men som sagt, trots allt, mer eller mindre korrekt.

Det alla nu frågar sig är förstås hur det överhuvudtaget kan vara möjligt att bli av med alla sina kunders pengar utan att märka det, i en långsam process som om man ska tro dokumentet pågått under flera år, och den frågan har vi ännu inget svar på. Man kan spekulera om vad som hänt. Kanske har de förlorat åtkomsten till alla de bitcoin de sparat offline (”slarvat bort nycklarna”). Eller så har verkligen ingen på företaget någon gång fått för sig jämföra mängden bitcoin de har med den mängd de borde ha enligt sin egen databas – även om det låter mycket osannolikt.

Hur det än ligger till kan man vara säker på att de ansvariga på Mt.Gox grovt har misskött sitt jobb. När Mt.Gox en gång startade var Bitcoin fortfarande ”låtsaspengar” och det verkar tyvärr som att de inte alls insett allvaret i att växa och bli ett företag som har hand om kundmedel värda miljarder.

4 Kommentarer

 • Jonas Lihnell
  27 februari, 2014 - 09:49 | Permalänk

  Jag utgår från att myndigheter i Japan som ansvarar för skattefrågor kräver årlig bokföring som i sverige. Sådan årlig bokföring borde gett Mt Gox siffrorna dem behövde för att notera att något var fel redan 2012.

  Det är dags att 3:e parts online plånböcker, växlingstjänster och andra finansiella tjänster som använder bitcoin börjar med att regelbundet signera och publicera signaturerna och publika addresser för aktuella nyhetsinlägg skrivna av större tidningar med dem nycklar som används för att hålla kundernas kapital och därmed bevisa fortsatt innehav löpande.

 • Markus V
  28 februari, 2014 - 12:10 | Permalänk

  Nej, man kan inte vara säker på att de grovt misskött sitt jobb. Det kan vara helt andra skäl till det hela som pågår i bakgrunden. Hot osv.

  Det är också mer troligt att dokumentet är fejk än att det ligger någon sanning i det.

  Vad det gäller intervjun är det ingen som vet om det verkligen var Mark. Antagligen inte. Lite tidigare hade någon utgett sig för att vara honom på någon annan chatt. Varför skulle någon helt okänd person som jobbar med ett SEO forum plötsligt lyckas få till en intervju med honom, när ingen annan som känner honom bättre lyckas?

  Intervjun var dessutom väldigt underlig, Mark sa underliga saker som han inte borde sagt, precis som det stod underliga saker i ”dokumentet”.

  Exempelvis stod i dokumentet att Mt.Gox förtjänar att gå i konkurs, finns det någon företagare som skriver så om sitt eget företag i ett internt dokument? När man kämpat mot många odds?
  Att han skulle förlorat 750 000 bitcoins är också nästan helt matematiskt omöjligt.
  Folk som börjat gräva (något som de som kallar sig journalister inte längre klarar av.) kan nu bevisa att minst 200.000 av Mt.Gox bitcoins (som de bevisade att de hade för några år sedan.) finns kvar orörda.
  Enligt dokumentet skulle endast 2000 finnas kvar.

  Han som släppt dokumentet har för övrigt sagt att han inte vet om det ens är äkta eller fejk.
  Dokumentet är fejk, intervjun är fejk.

  Dokumentet läcktes inte utan snarare planterades för övrigt av en tidigare helt okänd person. Denna person visar det sig har jobbat på JP Morgon, samma bank som sponsrar en viss senator som igår, i direkt samband med Mt.Gox kris, gick ut med att kräva att bitcoin bör förbjudas men det är såklart bara ett…Sammanträffande…

  Det finns ingen som helst trovärdighet i storyn alls.

  Att media låter sig manipuleras och sväljer samt snabbt sprider vad som sannolikt är en planterad storry med hull och hår så lätt är både skrämmande och pinsamt.

  • D.H.
   1 mars, 2014 - 14:51 | Permalänk

   Nä man kan förstås inte veta vad som pågår bakom kulisserna, informationen är ju minst sagt bristfällig. Att de inte skulle ha misskött sig är dock svårt att se, när de t.ex. fortsätter att ta emot insättningar efter att helt ha slutat göra utbetalningar.

   Snacket om JP Morgan känns väldigt konspirationsteoretiskt. Kopplingen ”har jobbat på samma bank som sponsrar en viss senator” är extremt lös när vi snackar om ett företag som har 250 000 anställda och säkert sponsrar tusentals personer/organisationer.

 • Peter
  1 mars, 2014 - 11:23 | Permalänk

  MtGox stated that their servers were compromised by hackers and that they had basically been destroyed. They said the Bitcoin algorithm did not get breached, but that the computers that held all the bitcoins got hacked and emptied to the tune of about half a billion dollars. No doubt the NSA did that one.

  This does not mean the end for Bitcoin, but it does mean that other Bitcoin service providers need to up their security to the highest possible levels. MtGox stated that their security was not good enough, and even called it ”lax”. I doubt it was, nothing really can stand up to the NSA. The ”hackers” have not been identified. Yet the NSA knows all. Fat chance the NSA will do it’s job and fix this, even though they could. If the NSA is THAT worthless for the people who actually pay their salaries, they need to be cratered pure and simple

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *