Hur accepterar jag Bitcoin i min butik?

Jag får en del frågor från butiksägare och andra som vill acceptera Bitcoin men inte vet hur man ska gå tillväga. Alternativen och sätten att göra saker på är så många i Bitcoinvärlden att det lätt kan bli oöverskådligt. Gemensamt för de flesta lösningar är att man på ett eller annat sätt visar upp en Bitcoinadress som man önskar att kunden ska betala till, ofta presenterad i form av en QR-kod. Här till vänster är t.ex. en QR-kod för adressen 1PZnL8drTn6VWeQ9H541NJvHbDT8nv2B4a. Den som ska betala skannar QR-koden med sin mobiltelefon eller klistrar in adressen i sin plånbok på datorn och skickar beloppet (som även det kan vara inbakat i QR-koden, eller i en Bitcoin-länk). Jag kommer här att visa hur man kan göra om man driver en fysisk butik och återkommer i en senare artikel till e-handlarna.

Enklast möjliga lösning

Det absolut enklaste sättet att ta emot Bitcoinbetalningar är att sätta upp en fast QR-kod/Bitcoinadress och låta folk betala till denna. Skapa t.ex. en plånbok på blockchain.info och skapa en adress under fliken Receive Money. QR-koden hittar du under action-menyn till höger. Ladda sedan ner deras app till mobilen eller använd webbplånboken så plingar det till när en betalning kommer in.

Nackdelar med detta är t.ex. att du själv måste översätta det du vill ha betalt från kronor till bitcoin och låta användaren knappa in beloppet själv. En annan nackdel är att eftersom samma adress används hela tiden så kan vem som helst se vilka betalningar som kommit in till den. Alla transaktioner för adressen ovan syns t.ex. här.

En bättre lösning

En något mer sofistikerad och betydligt bättre lösning är därför att fortfarande använda blockchain.info men att generera en ny adress för varje betalning. Har du appen på din mobil kan du trycka på knappen för att ta emot en betalning och där har du dessutom valutakonvertering inbyggt! Tryck in beloppet i kronor och en QR-kod visas. När köparen skannar QR-koden kommer beloppet redan att vara inbakat i QR-koden så allt personen behöver göra är att trycka på ”skicka”. Strax plingar det till i din mobil och köpet är genomfört. Lika snabbt som en kortbetalning men helt utan investeringskostnader eller avgifter för dig som butiksägare (under förutsättning att du äger en smart phone). Sedan kommer förstås någon form av avgift att tillkomma om du vill växla dina bitcoin till kronor.

Lite proffsigare

Om du inte är gör-det-själv-typen och helst vill ha lite trygghet samt någon som löser allt tekniskt åt dig så finns fler alternativ. Internationellt är BitPay den mest kända leverantören av betallösningar för Bitcoin och där finns möjligheten att få in alla betalningar i kronor direkt på ditt bankkonto. Du kan alltså acceptera Bitcoin men själv aldrig behöva befatta dig med annat än kronor. Även svenska BTCX har lanserat en tjänst där du får in pengarna direkt på ditt bankkonto.

Det finns fler företag som erbjuder liknande produkter och tjänster och ett råd till alla, oavsett vilken lösning man väljer, är att noga undersöka vilka de faktiska kostnaderna blir. Om automatisk växling sker, vilken kurs används då och är det något påslag? Svaren på sådana frågor är tyvärr inte alltid så lätta att finna.

2 Kommentarer

 • Jonas Lihnell
  26 januari, 2014 - 17:47 | Permalänk

  Om du inte litar helt 100% på din personal finns alltid alternativet att sätta upp en privat och publik nyckel och spara dessa säkert någonstans och därefter låta personalen ta emot betalningar till den publika nyckeln utan att ha möjlighet att spendera pengarna som kommit in.

 • Andreas
  31 januari, 2014 - 12:47 | Permalänk

  För mindre eller enklare transaktioner kan det räcka att man skapar en QR-kod med bitcoin adress och summa att betala. Sedan ber man kunderna använda den och kollar saldot manuellt.

  Det finns några sådana tjänster, bland annat http://www.btcfrog.com/qr . Den är lite smart för kan även generera html kod som man kan inbädda i sin hemsida som en bild länk.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *