Podcast hos ComputerSweden

ComputerSweden körde igår en podcast där de pratade mycket om Bitcoin och kortfattat kan man väl säga att de mest skrattade åt och skojade om Bitcoin. Helt OK att tro vad man vill om framtiden förstås men jag tänkte att det i alla fall kan vara läge att reda ut de rena felaktigheter och missförstånd som kommer upp. Som svar på frågan om vad man kan handla med sina bitcoin så svarar Marcus Jerräng bl.a.

Alla vill ju bara åt värdeökningen, den här imaginära värdeökningen som jag ser det, det är ingen som vill använda de här bitcoinsen till nånting egentligen

Det är förstås sant att det inte är speciellt många ställen som accepterar bitcoin (än) men att från det dra slutsatsen att ingen vill använda valutan är ett stort steg. Det måste ju börja någonstans, Wikipedia var knappast ett komplett (eller ens användbart) uppslagsverk under sina första dagar. Sen är det faktiskt så att Bitcoin används en hel del redan nu, BitPay meddelade t.ex. nyligen att deras anslutna handlare i år hittills tagit emot 100 miljoner dollar i bitcoinbetalningar.  Inte så illa. Marcus fortsätter:

Det var nåt café i Göteborg där du kan köpa kaffe för bitcoin. Problemet är att du inte vet om det kostar 20 spänn eller 150 spänn liksom, för kursen ändras ju snabbt

Som jag nämnde i mitt förra inlägg så är det fullt möjligt att prissätta sina varor i kronor och ändå använda bitcoin för att ta emot betalningar, vilket förstås är vad caféet i fråga gör. Marcus försöker peka på problemet som skulle uppstå om man prissatte sina varor i bitcoin idag när kursen förändras så snabbt men det är alltså inget reellt problem. Det kommer att dröja länge till innan affärer börjar prissätta sina varor i bitcoin, konverteringen till bitcoinpriset görs istället precis när en kund ska betala.

Sedan går panelen vidare till hur det ligger till när man vill köpa/sälja bitcoin och problemen som verkar finnas med att växla tillbaka bitcoin till traditionella valutor. Vi får höra att

Det sker ju nästan ingen försäljning alls av bitcoin, det är bara folk som köper bitcoin.

Ett smått absurt påstående, jag antar att han inte menade riktigt så, eftersom det för varje bitcoin som köps naturligtvis finns någon som sålde dem. Sedan går man igenom en historia om hur oerhört svårt det är att sälja sina bitcoin och faktiskt få ut kronor igen. Tyvärr refererar de bara till Mt.Gox. (som absolut har haft stora problem med att betala ut folks pengar).

… man får stå på någon kölista och det är begränsat hur mycket pengar man får ta ut och så vidare, och det är ju självklart för att dom sitter ju inte på en jäkla massa cash som de skulle kunna… om alla skulle gå dit och vilja växla in sina bitcoin… de har ju inte de pengarna överhuvudtaget

Såvida inte Mt.Gox helt ljuger om sin verksamhet  (”Fractional reserve is absolutely against our principles”) så finns pengarna där. Mt.Gox. köper och säjer inte bitcoin själva utan förmedlar ett köp mellan en köpare och säljare. De pengar som folk satt in hos Mt.Gox. finns hos Mt.Gox (eller närmare bestämt hos deras bank) så att säga att de förstås inte har de pengarna är en rejäl anklagelse. Problemet ligger med största sannolikhet i deras relationer med bankerna. Bitcoinutbetalningar har Mt.Gox. själva full kontroll över och där har det aldrig varit några problem men för att betala ut traditionella valutor så är de som alla andra beroende av det existerande banksystemet. Dåliga relationer där så kommer de definitivt att stöta på problem med uttagsgränser mm.

Nu är det lyckligtvis så att Mt.Gox. inte är den självklara nummer 1 längre. Jag har personligen använt Bitstamp den senaste tiden och har gjort ett flertal uttag av SEK som inte tagit längre än ett par dagar, vilket är ungefär vad man får räkna med för banköverföringar som inte är inom landet. Så problemet är ordentligt överdrivet. Lägg också märke till hur denna problematik är en lysande argumentation för Bitcoin. Transaktioner i bitcoin flyter på hur bra som helst medan företagen har stora problem med sina transaktioner i traditionella valutor.

En annan felaktighet som kommer upp är att Bitcoins skapare, Satoshi Nakamoto, skulle sitta på en tredjedel av alla bitcoin som skapats. Den högsta siffra jag hört, som även den är rena spekulationer, är 1 miljon bitcoin, eller knappt 5 procent av alla bitcoin som kommer att skapas. Det är dock troligt att Satoshi sitter på betydligt mindre än så och att många av de bitcoin som skapades under det första året är för alltid försvunna, sedan länge raderade från hårddiskar av personer som en gång testade något som då inte verkade vara annat än låtsaspengar.

2 Kommentarer

 • kristoffernolrgen
  14 december, 2013 - 18:20 | Permalänk

  Jag tycker du borde erbjuda din expertis!

 • Hans Wind
  15 december, 2013 - 15:36 | Permalänk

  Det är ytterligare fel från deras nyhets chef. Han hävdar att KNC Miner inte vill använda valutan, samtidigt är just valutan ett av sätten att betala för en miner med.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *