Bitcoin förbjudet i Thailand – eller?

Svenska medier har skrivit om Bitcoin igen och förvirringen om vad som faktiskt gäller är stor. Det handlar om att det Thailändska företaget Bitcoin Co Ltd fått besked från centralbanken om att handel med Bitcoin är förbjudet. Blogginlägget som är förstahandskälla i detta finns här och i det kan man bl.a. läsa följande om deras möte med Bank of Thailand:

At the conclusion of the meeting senior members of the Foreign Exchange Administration and Policy Department advised that due to lack of existing applicable laws, capital controls and the fact that Bitcoin straddles multiple financial facets the following Bitcoin activities are illegal in Thailand:

  • Buying Bitcoins
  • Selling Bitcoins
  • Buying any goods or services in exchange for Bitcoins
  • Selling any goods or services for Bitcoins
  • Sending Bitcoins to anyone located outside of Thailand
  • Receiving Bitcoins from anyone located outside of Thailand

Så vad betyder nu detta? Svenska tidningar citerar olika internationella andrahandskällor vilket ger lite olika vinklingar. SvD kallar i sin kvällstidningsrubrik Bitcoin för ”banditvaluta” och artikeln innehåller sedan en rad felaktigheter. Man skriver att ”Bitcoin har sökt tillstånd för handel” och vidare om den ”officiella handelsplatsen Bitcoin Co Ltd” vilket är rejält missvisande. Bitcoin är helt decentraliserat och det relativt okända Thailändska företaget är bara ett bland många som valt att handla med Bitcoin. De har ingen central roll eller officiell status och det är också viktigt att förså att inget företag har någon officiell status i Bitcoinprojektet.

ComputerSweden kallar det för Bitcoins hittills största bakslag medan di.se har en något positivare vinkling där man skriver att Thailand arbetar ”för en lagändring som ska möjliggöra Bitcoin igen”.

Överlag verkar allt vara olika spekulationer som utgår från den enda källan som finns, nämligen blogginlägget från Bitcoin Co Ltd. En personlig gissning är att Bank of Thailand inte själva är klara över hur Bitcoin passar in under nuvarande lagar och därför tills vidare rekommenderar att man inte använder det. Såvitt jag vet är det i Thailand, precis som i andra länder, inte centralbanken som stiftar lagar eller agerar domstol så vi lär höra mer om detta framöver.

Andra som spekulerar om betydelsen av beskedet är bl.a. Coding In My Sleep och gigaom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *