Ripple del 2 – ”Nya” Ripple

I Ripple del 1 skrev jag om originalidén bakom Ripple och om några problem som den kan tänkas ha. Under december 2012 lanserades ”nya” Ripple på ripple.com och jag kommer här att gå igenom vad det är och hur det relaterar till Bitcoin. Nya Ripple har till skillnad från Bitcoin skapats av ett företag, OpenCoin, som grundats av bl.a. Jed McCaleb (skapare av eDonkey och Mt.Gox). Med som utvecklare på företaget finns också ett par Bitcoinprofiler, nämligen Stefan Thomas (skapare av bl.a. weusecoins.com och BitcoinJS) och David Schwartz (känd under namnet JoelKatz på BitcoinTalk och som moderator på StackExchange).

Decentralisering

Först och främst så är nya Ripple till skillnad från de tidigare implementationerna ett decentraliserat system. Den som är bekant med Bitcoin vet då att för att undvika dubbelspenderingsproblemet så krävs någon form av gemensam ”loggbok” som håller reda på transaktioner och som alla noder kan komma överens om. För Bitcoin så har man löst det här genom att miners med beräkningskraft tävlar om att generera block och exakt vilka transaktioner som kommer att ingå i ett block bestäms av vinnaren.

Nya Ripple har istället löst detta genom en konsensusprocess där det inte ingår någon form av mining. Istället bygger det på att varje deltagande nod skapar en lista av andra noder, en UNL (Unique Node List), som man lyssnar på. Detta ska vara en lista av noder som du vet inte kommer att gå ihop och samarbeta för att lura dig. Det behöver alltså inte nödvändigtvis vara så att du litar på alla dessa noder, du litar bara på att de tillsammans inte kommer att försöka lura dig. Hur konsensusprocessen sedan går till har Opencoin beskrivit i följande video:

De exakta detaljerna kring hur systemet är implementerat har ännu inte släppts och det är än så länge först och främst OpenCoin själva som kör nätverkets servrar. De som driver gateways (se nedan) har fått tillgång till programvaran och vissa har också fått läsa koden. OpenCoin säger att de kommer att släppa serverkoden så snart den har stabiliserats men att det än görs många ändringar i den grundläggande designen, ändringar som skulle vara svåra att genomföra när nätverket blivit helt decentraliserat. Koden till klienten har dock redan släppts.

Gateways

Ett viktigt koncept i nya Ripple är gateways. En gateway är egentligen en vanlig nod i nätverket men har som uppgift att förenkla för människor att få pengar (vanliga valutor) in och ut ur systemet. Ursprungliga Ripple fokuserade mycket på att människor kopplade ihop sig med sina vänner och tillät skulder mellan varandra men nu är tanken att man ska kunna använda systemet även utan den kanske lite känsliga biten. Eftersom en gateway har kopplingar till många andra användare så ska det räcka med att sätta upp en s.k. trust line till en gateway för att få tillgång till hela nätverket. En gateway är lite som en bank (ja det finns inget som säger att det skulle kunna vara just en bank i framtiden) där du sätter in pengar, t.ex. svenska kronor, och därmed accepterar att banken är skyldig dig dessa pengar. Om du låter en gateway ha en skuld till dig i Ripplesystemet så här du därmed ett saldo i Ripple och kan skicka dessa pengar till i princip vilken annan person som helst i nätverket. Nedan är OpenCoins video om gateways och pathways:

Ripples (XRP)

I videon nämns ett annat centralt koncept, nämligen Ripples interna valuta XRP (även kallad ”ripples”) som i första hand finns till för att förhindra spam. Varje transaktion kräver en liten avgift (enligt Ripples hemsida motsvarande ca $0,0001) som betalas i XRP. Dessa XRP tillfaller inte någon alls utan förstörs vilket innebär att mängden utestående ripples hela tiden minskar från den ursprungliga mängden 100 miljarder. Ripples kan skickas direkt mellan personer i nätverket utan att det finns någon trust path mellan dem och påminner på det viset om bitcoins.

Eftersom Ripple inte har den mining-mekanism som Bitcoin har finns inte heller något självklart ”rättvist” sätt att dela ut ripples. OpenCoin har enligt Ripples wiki tillgång till 80 av de 100 miljarderna och har meddelat att man tänker ge bort 50 miljarder medan resten ska användas för att finansiera den fortsatta utvecklingen av Ripple.

Sammanfattning

Så vad har nu egentligen allt detta med Bitcoin att göra? Jo dels har Ripple potentialen att kunna göra det enklare att växla mellan traditionella valutor och Bitcoin, någon som skulle gynna Bitcoin. Men Ripple skulle även kunna bli en konkurrent till Bitcoin genom den interna valutan XRP som även om den i första hand marknadsförs som ett spamskydd är just en valuta som påminner om och delar många av Bitcoins egenskaper.

2 Kommentarer

 • $23618578
  20 juni, 2013 - 01:10 | Permalänk

  Originaliden för Ripple implementerades på ett ”decentralised” vis, men inte som jag tänkte det. Enligt mig så kan Ripple ge den högsta potentialen för anonymitet, fast inte den här XRP-lanserade versionen av Ripple. Jag gillar inte den. Det är bara en ‘billig’ kopia av Bitcoin. Good luck to you. 🙂

  Enligt iden så kan Bitcoins användas genom Ripple(exempel: jag ger dig nu en IOU som är värd 1 BTC), där XRP kan fylla funktionen som en transaction fee. Men XRP fungerar också som valuta som man kan skicka P2P, och jag antar att de använder assymetrisk kryptografi för överföring av värde, utan att ha gett mig in på detaljerna hur det fungerar tekniskt, så är jag inte helt säker.

  Är det ett problem att XRP också är konkurrent mot BTC? För mig inga problem. Det är en fri marknad vi har i världen och på internet, särskilt på internet, jag ska nog säga *enbart* på internet 😀

  Bitcoin är äldst av allt så jag tror att det har potentialen ‘for the greatest trust’. Det har hållt på längst och har inte kraschat eller förstörts för tillfället. Jäpp 😀

  • CryptoBoss
   3 april, 2014 - 00:09 | Permalänk

   Nja, finns likheter mellan Ripple (m XRP) och Bitcoin, men Ripple är snarare vidareutveckling än kopia.

   Ripple är en andra generationens krypto och är som protokoll/teknik en mycket snabbare, vidareutvecklad teknologi. Pga av naturen av deras teknik så har dom lite olika syften och jobbar mot lite skilda ”kunder”:

   Bitcoin är inte så jättebra på transaktioner och därigenom i första hand
   en valuta, och sekundärt en transaktionsteknik. Ripple är
   främst en transaktionsteknik/nät och sekundärt en valuta.

   – Bitcoin är mer etablerat just nu och jobbar mot att bli en valuta/betalningsmedel.

   – Ripple jobbar på att bli morgondagens internet för ekonomiska transaktioner. Att kunna ”bypassa” dagens monopolliknande visa/banksystem och kunna föra över valuta väldigt billigt på några sekunder (jämfört med dagar som det är nu), var som helst i världen. Konvertera valutor utan nämnvärd kostnad. Det kommer även företag (tex Amazon) dra nytta av, men etablerade banker hotas om dom inte kan hitta nya möjligheter/business i detta. Just nu betalar tex Amazon ett par procent av intäkten för försäljning till Visa/banksystem. Ripplesystemet behöver gateways in/ut ur systemet som konverterar valutan.

   ## Ripple som teknologi har flera fördelar om man jämför med Bitcoin:
   * Ingen miningprocedur (XRP:s redan minade från början) som står och kör på folks datorer och drar energi osv. (Förutom för att mina fram nya Bitcoins kräver Bitcoin miningproceduren även för att ”ticka fram” en ny version av dess Blockchain. Det är först vid ny Blockchainversion som utestående/väntande transaktioner går igenom)
   * Consensusprocessen som nämns i videon (och används i stället för miningen för att ticka fram ny Blockchainversion) ger väldigt snabba transaktioner/överföringar (2-5 s) jämfört med Bitcoin (~10min).
   * Större antal transaktioner kan hanteras (just nu 7st/s-Bitcoin, 100-1000st/s för Ripple).
   * Finns en komplicerad inbyggd anti-spam-/DOS-försvarsmekanism i Ripple, som gör att Ripple ökar kostnaden för överföringen om detta upptäcks.
   * Ripple som är mest ett nät fungerar i symbios med dagens valutor är det tänkt (men kräver Gateways, som dock ska var lätt att skapa men antar att det krävs ett visst kapital för att ha en gateway). Man kan föra över från tex dollar och det kommer ut på andra sidan i valfri valuta. Detta fungerar redan nu, för dom ställen som har gateways. Detta kan potentiellt användas för att skicka pengar billigt hem till sitt hemland, något som nu har hutlösa avgifter/kostnader

   ## Bitcoin-fördelar:
   * Fördelar med Bitcoin som teknologi/protokoll kommer jag inte på om det finns(?) men Bitcoin är först ut och är definitivt mest etablerat.
   * Valutadelen är fördel Bitcoin just nu. Bitcoin vs XRP(Ripple) så är det definitivt större osäkerhet om XRP:er någonsin kommer få lika stort värde som Bitcoins? Bitcoin har mycket större värde just nu. Ripple har endast distribuerat ut 7.5% av XRP:er (detta har dock gjorts på ett fint sätt genom att folk som upplåtit datorkraft till välgörenhetsprojektet CFG-Computing For Good har tjänat XRP:er). Hur kommer XRP:er att distrubueras ut i framtiden. Ripple XRP:er går att köpa billigt just nu. Frågan är hur priset kommer bli i framtiden??
   * Som sagt så är Bitcin mest etablerat och det finns mycket add-ons, applikationer som bygger runt Bitcoin och kanske kan fylla i det som saknas (tyvärr så saknas det en del i Bitcoinprotokollet som inte går att kompensera för utan man får leva med det eller göra om Bitcoin protokollet (men det är inte lätt eftersom det är så spritt)).
   * Finns fler affärer/företag som accepterar Bitcoins just nu.

   ## Andra skillnader som kan diskuteras om dom är fördelar/nackdelar:
   * Bicoin är helt PeerToPeer. Ripple är inte helt PeerToPeer utan decentraliserat med en massa vägar genom Ripple nätverket.
   * Teorestiskt sett så är Bitcoin genom Peer2Peer mer anonymt än Ripple. För dom slutanvändare som vill vara helt anonyma är Bitcoin därigenom mer anonymt(?), men Ripple har en konkurrensfördel iom att det troligen lättare kan bli accepterat av myndigheter osv.
   * Ripple Labs har en tydligare agenda iom att det är ett företag. På pappret kan det låta dåligt men det finns många frågetecken om ursprunget/målet med Bitcoin och om man är på rätt väg? På pappret låter det bra med ett icke företag men som det har blivit så är det nu girighet till sin spets med protektionism/icke-öppenhet mot andra kryptovalutor (speciellt mot Ripple. Ripple Labs har dock än så länge endast hyllat Bitcoin, men vi får se om det kommer ändras i fall man blir direkta konkurenter?), korruption, tveksamma Gateways där Bitcoin försvinner, ett fåtal ägare som äger hälften av alla Bitcoin och kan styra priset av Bitcoin.
   * Ripple har en mer professionell organisation/företag som utvecklar
   tekniken såväl som jobbar med spridandet, juridik/lagar osv. Bitcoin har
   mer ett hacker community. Fördel/nackdel (hacker-community låter lite mer tilltalande för mig ifall det kan göras på bra sätt)?
   * 21 miljoner Bitcoins vs 100 miljarder XRP:er. Ingen fördel med det ena eller det andra?

   Som sagt, rätt många skillnader, både i teknik, ursprung och framtid… Båda borde kunna existera samtidigt:)

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *