SEB och Paypal snackar om Bitcoin

Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, har publicerat en artikel som är ett betydligt bättre exempel på god journalistik än vad svenska medier den senaste tiden uppvisat gällande Bitcoin. Artikeln är saklig och tar bl.a. upp vad som ger en valuta dess värde.

Valutan i sig behöver inte ha något fysiskt värde. Även om guld har ett visst kommersiellt värde då metallen kan användas i industrin så kommer det mesta av värdet från att guld är sällsynt och under tusentals år accepterats av alla som betalningsmedel.
[…]
Det viktiga är att valutan ses som en värdebevarare vilket i sin tur är starkt förknippat med att utbudet är begränsat.

En annan aspekt som ger en valuta värde är hur lätt det är att överföra pengar, alltså att betala med den. Bitcoin ligger förstås lite efter guld när det gäller tradition som värdebevarare (se ”store of value”) men däremot ligger Bitcoin bättre till när det gäller enkla överföringar (se ”medium of exchange”). Johan skriver också om hur han ser på att Bitcoin skulle vara ett hot mot vanliga banker:

Argumentet att bitcoin skulle utgöra ett hot mot och konkurrera ut vanliga banker stämmer dock inte. Det finns inga teoretiska hinder för vanliga banker att öppna filialer på internet och där erbjuda konton, lån och andra banktjänster i bitcoin på precis samma sätt som man redan gör i alla andra valutor. Faktum är att en sådan utveckling är högst trolig om bitcion växer till att bli kommersiellt intressant samtidigt som eventuella legala frågetecken rätas ut.

Så var beredda, bankerna kommer att vara med på tåget! En konkurrens med bankerna finns förstås, t.ex. i att det blivit enkelt och snabbt att själv göra internationella överföringar, men som Johan skriver så innebär inte ökad konkurrens att vanliga banker kommer att konkurreras ut. Är det något det finns underskott på i Bitcoinvärlden så är det trovärdiga och pålitliga e-wallets. Att på ett säkert sätt själv förvara sina bitcoins kräver en del tekniskt kunnande och det är inget de flesta människor vill behöva fundera över. En etablerad bank som börjar erbjuda en sådan tjänst skulle få massor av människor som idag inte vågat testa Bitcoin att ge det en chans.

Bitcoin behöver inte innebära ett hot för bankerna om de bara är bra på att anpassa sig och bankerna är inte heller ett hot mot Bitcoin. Även om banker börjar erbjuda tjänster kring Bitcoin så finns alltid alternativet att själv hantera sina bitcoins kvar för den som inte vill anlita banker eller andra företag.

Och på tal om andra företag så syftar den andra delen av rubriken på att Paypal’s ordförande idag uttalade sig om Bitcoin på följande vis:

And I think here, for us at PayPapl, it’s just a question of whether Bitcoin will make its way to PayPal’s funding instrument or not, and we’re kind of thinking about it right now.

 

8 Kommentarer

 • D.H.
  24 april, 2013 - 20:37 | Permalänk

  Det finns några små faktafel i Johans artikel men inget som jag tyckte var värt att ta upp i inlägget. Dels så är inte ”vanliga privatpersoner använder processorkraften” riktigt sant längre då det nuförtiden handlar om grafikkort men snart endast om specialtillverkad hårdvara (ASICs). Sedan ska det stå ”25 stycken var tionde minut” istället för ”25 stycken per minut” längre ned i artikeln.

 • Allan Bitcoins
  24 april, 2013 - 21:03 | Permalänk

  Bitcoin er kommet for at blive! Vi har en hjemmeside igang i Danmark som skal lære alle danskere at denne valuta er bedre end bankernes monopol! Se mere på http://www.bitcoinpenge.dk

 • Jonas Lihnell
  25 april, 2013 - 07:08 | Permalänk

  Det riktigt intressanta här är inte vad en svensk bank tycker. Det riktigt intressanta här är att paypal överväger att ge sig in i leken, vilket skulle ge bitcoin ett konsumentskydd och ge en kraftigt ökad trovärdighet.

  Eller, nja, om svenska banker börjar hantera bitcoin finns det en fördel som kanske skulle kunna göra den svenska arenan mycket bättre, bankgarantin. Lite osäker på hur dem skulle få den att fungera rent praktiskt dock.

 • 26 april, 2013 - 16:05 | Permalänk

  IDG idag. Lång artikel med kritik utan egentlig förklaring. De syftar bl.a. på deflationen som ett problem.
  http://www.idg.se/2.1085/1.504887/problemet-med-bitcoin/sida/1/falska-pengar
  Varför ska ekonomi anses vara så svårt att man ska förlita sig tumregler utan egentlig uppbackning?
  Ekonomin är ett naturligt system och det är relativt enkelt att inse att vi alla är med i det och att om man låter en liten grupp människor ha störst påverkan över det så går det åt skogen.
  Ekonomi handlar om spontan ordning.

 • Anon
  3 maj, 2013 - 22:26 | Permalänk

  Och hur skulle banker låna bitcoins när de nu inte kan skapas ur luft som vanliga pengar?

  • Jonas Lihnell
   4 maj, 2013 - 07:24 | Permalänk

   Till att börja med skulle dem behöva införskaffa sig bitcoins själva, som alla andra, därefter är det väl inte svårare än att låna ut dem?

 • 20 juli, 2015 - 15:37 | Permalänk

  Intressant om Bitcoin, funderar på att skaffa ett ”konto”(!?), men hur gör man…?

 • 23 september, 2015 - 15:04 | Permalänk

  Artikeln är borta, och SEB med Johan har publiserat en annan:

  http://www.svd.se/det-kan-bli-bitcoins-dodsstot

  Snacka om att byta riktning.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *