Veckan som gått

Veckan som gick bjöd på en strid ström av artiklar om Bitcoin i svensk media. Det har bl.a. handlat om det stora prisraset (SvD, Affärsvärlden), om hur Finansinspektionen ser på Bitcoin (SvD, Affärsvärlden, GP, m.fl.) och om tvillingarna Winklevoss som investerat stort i Bitcoin (DI, SvD). Undertecknad medverkade också i programmet Tamburen på Göteborgs studentradio där vi pratade om pengar, Bitcoin och varför saker egentligen har ett värde. Programmet finns som podcast här och inslaget om pengar börjar ca 15:35 in i programmet.

Dagens Nyheter skrev en introduktionsartikel, Så funkar cybervalutan Bitcoin, och det finns anledning att kommentera några delar i den, specifikt följande:

Bitcoin är inte bara teknik utan också en politisk, eller snarare anti-politisk, utopi. Den har spirat ur samma libertarianska och kryptoanarkistiska mylla som Julian Assanges organisation Wikileaks.

Utgångspunkten är en djup misstro mot staten och en gränslös tro på den nya tekniken

Att Bitcoin kommer ur en djup misstro mot staten är en tolkning som artikelförfattaren gjort. Bitcoins skapare, som gick under pseudonymen Satoshi Nakamoto, uttryckte en misstro mot banksystemet och nämnde att Bitcoin tilltalade libertarianer men i övrigt visade personen (personerna?) ett betydligt större intresse för tekniken än politiken.

Bitcoin har visat sig tilltala människor med vitt skilda politiska åsikter, från höger till vänster på skalan, men framförallt tror jag att Bitcoin tilltalar människors sunda förnuft när man ser att transaktioner är snabbare, enklare och billigare än med traditionella system.

2 Kommentarer

 • 15 april, 2013 - 07:28 | Permalänk

  Jag skulle nog säga att det sunda förnuftet hos mig reagerar mer på att bitcoin inte skapas som ett skuldinstrument och att varje individ själv ansvarar för sina egna bitcoins. Att bitcoin skulle vara en anti-politisk utopi är en motsägelse. Bitcoin är ett politiskt verktyg för en verklighetsbild som är annorlunda än idag, men alla tankar, ideer och åsikter är politiska.

  Författaren kanske blandade ihop orden ”politik” och ”stat”, eller ”politik” och ”styrelse”..

 • 17 april, 2013 - 21:40 | Permalänk

  Japp. Bitcoin är i sig en politiskt obunden teknologi även om de som styr dess utveckling har sina kanske vitt skilda uppfattningar – troligtvis är många av dem agorister (libertarian counter-economics). För mig som libertarian, anarkokapitalist/voluntarist och inte minst agorist, ganska anti-politiska filosofiska åskådningar, så är Bitcoin (och Litecoin) ett verktyg för att på sikt påverka hur människor interagerar bortom vad det politiska systemet dikterar.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *