Bitcoin är ingen ”piratvaluta”

I några artiklar har Bitcoin kallats för ”piratvaluta” (t.ex. på di.se idag) vilket är ett ganska olyckligt namn. Jag tror att de som var först med denna benämning var SVT i sina artiklar i maj 2011. Kopplingarna är att Bitcoin jämförts med en annan peer-to-peer-teknik, nämligen BitTorrent (som förknippas med piratkopiering) och att de första som intervjuades i Sverige angående Bitcoin var Peter Sunde (The Pirate Bay) och Rick Falkvinge (Piratpartiet).

Det är viktigt att påpeka att det absolut inte finns något olagligt i att använda Bitcoin, precis som det inte finns något olagligt i att använda BitTorrent. Båda är innovationer som genom decentralisering har effektiviserat något, i det första fallet handlar det om överföring av pengar och i det andra fallet om överföring av filer.

Att kalla Bitcoin för piratvaluta ger valutan ett orättvist negativt rykte. Bitcoin skapades inte för att på något sätt uppmuntra brottslighet utan som en öppen och ärlig konkurrent till de befintliga system som finns för att skapa, lagra och överföra pengar (centralbanker, banker, kontanter, VISA, Mastercard etc.).

6 Kommentarer

 • $23618578
  5 april, 2013 - 18:56 | Permalänk

  Det är nåt man måste påpeka då vid varje tillfälle jag får

 • Vad är pengar
  6 april, 2013 - 21:25 | Permalänk

  Ja, det är ett rimligt påpekande. Det är inte Bitcoin i sig som gör att ett fåtal människor valt att köpa droger och vapen för bitcoin. Bitcoin är heller inte i sig helt anonymt. Det går att spåra, även om det inte är lika lätt som med visa eller Mastercard. Så de som funderar på att göra något olagligt med sina Bitcoins bör nog tänka både en och två gånger.

  • Ulf
   7 april, 2013 - 12:24 | Permalänk

   Hur ”spårar” man en transaktion?

   • D.H.
    7 april, 2013 - 16:16 | Permalänk

    Alla transaktioner är publika så till vida att du kan se mellan vilka bitcoinadresser bitcoins skickats. Detta kan du se t.ex. på http://blockchain.info/. Så om någon ”läcker” information om att du äger en viss bitcoinadress så kan det gå att dra en del slutsatser av detta, t.ex. kan man göra kvalificerade gissningar om andra bitcoinadresser du äger.

   • 7 april, 2013 - 19:41 | Permalänk

    Dessutom, om du använder en lokal bitcoinklient på din dator, så exponeras även din IP-adress som jag förstått det.

 • 10 april, 2013 - 12:18 | Permalänk

  Men det var väl komiskt… Är då alla valutor ”piratvalutor”, eftersom det finns folk som använder valutorna i handel med olagliga saker? Många banker är med den logiken i högsta grad ”piratbanker” med tanke på att de håller tillgångar för krimenella, de tvättar pengar, de tillåter transaktioner för vapenhandel, och så vidare… Stackarna de är rädda för att förlora kontrollen och tror att samhället ska falla samman om det får självorganisera sig, och det inte finns kontroll ovanifrån.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *