Bitcoin över 100 USD

För några dagar sedan uppmärksammades att det totala värdet på alla existerande bitcoins översteg 1 miljard dollar. Idag slogs ett nytt rekord när en bitcoin för första gången handlades för över 100 dollar. Många ställer nu förstås frågan om inte detta måste vara en bubbla som snart spricker. Det är en befogad fråga, något som tredubblas i värde på lite drygt en månad bör få varningsklockor att ringa.

En del av värdeökningen handlar garanterat om spekulation. När det gäller hur det faktiska användandet av Bitcoin förändrats är det inte helt uppenbart vad man ska titta på. Man skulle t.ex. kunna se hur antalet transaktioner/dag ser ut men eftersom vi inte vet vad som är faktiska affärstransaktioner och vad som är en del av valutaväxling fram- och tillbaks så ger det inte så mycket. Vad man kan säga med säkerhet är i alla fall att jämfört med under bubblan 2011 har Bitcoin mognat betydligt och accepteras nu faktiskt av ett antal större företag som WordPress, Reddit och Namecheap.

Om vi nu befinner oss i en bubbla är det hur som helst mycket svårt att säga när den kan komma att spricka. Som Business Insider skriver i artikeln Bitcoin Is The Perfect Asset Bubble så kallades IT-aktierna för en bubbla redan 1995, fem år innan toppen, och detsamma gäller bostadsbubblan som toppade under 2007. Sen kan det förstås vara så att Bitcoin kommer att spela en stor roll som valuta och betalsystem under de kommande åren och att detta inte alls är en bubbla. Döm själv.

En kommentar

 • 2 april, 2013 - 08:26 | Permalänk

  Det är nog rätt mycket spekulation i den här uppgången.
  Bitcoin som valuta är inte särskilt accepterad ännu, men folk (inklusive mig själv) spekulerar i att det en dag kommer bli accepterat av gemene man.

  Hela samlade bitcoinvalutan är nu värd 0,31% av totala värdet på våran Svenska valuta.
  Vad tror du, hur stort kommer bitcoins kunna bli?
  Kommer det bli lika stort och lika högt värderad som svenska kronan (som globalt sett är en liten skitvaluta)?
  I så fall måste bitcoins 30-dubblas i värde.

  Men det måste bli mer accepterat innan vi når dit.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *