FinCEN kommenterar decentraliserade virtuella valutor

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) är en del av det amerikanska finansdepartementet som arbetar med att motverka penningtvätt, terroristfinansiering och andra finansiella brott. FinCEN publicerade igår en rapport som innehåller riktlinjer om hur nuvarande regleringar ska tolkas för virtuella valutor. En sektion i dokumentet tar upp ”De-Centralized Virtual Currencies” vilket i nuläget egentligen inte kan innebära något annat än Bitcoin. Stycket i sin helhet lyder:

A final type of convertible virtual currency activity involves a de-centralized convertible virtual currency (1) that has no central repository and no single administrator, and (2) that persons may obtain by their own computing or manufacturing effort.

A person that creates units of this convertible virtual currency and uses it to purchase real or virtual goods and services is a user of the convertible virtual currency and not subject to regulation as a money transmitter. By contrast, a person that creates units of convertible virtual currency and sells those units to another person for real currency or its equivalent is engaged in transmission to another location and is a money transmitter. In addition, a person is an exchanger and a money transmitter if the person accepts such de-centralized convertible virtual currency from one person and transmits it to another person as part of the acceptance and transfer of currency, funds, or other value that substitutes for currency.

Exakt hur uttalandet ska tolkas diskuteras för fullt. Många ser det som positivt att FinCEN omtalar Bitcoin eftersom det om inte annat ger ett klart besked att det inte är något illegalt i sig att hantera och använda valutan. Däremot får nog den som professionellt tänker ägna sig åt växla bitcoins i USA se till att ha de rätta tillstånden, precis som Finansinspektionen i Sverige också meddelat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *