Vad är en ASIC?

När Bitcoin startade 2009 kunde vem som helst bidra till att verifiera transaktioner (och därmed skapa nya bitcoins) med sin egen dator. Datorns processor (CPU) gjorde jobbet och i artikeln som Satoshi publicerade innan Bitcoin drog igång står det just att Bitcoin fungerar enligt principen ”en CPU – en röst”. Alltså, ju mer CPU-kraft du har desto större chans att just du lyckas skapa ett block . Den som skapar ett block bestämmer vilka transaktioner som därmed permamentas i blockkedjan och får som lön för arbetet ett bestämt antal nyskapade bitcoins.

Vid skapandet av ett block gäller att kunna utföra så många beräkningar (specifikt att beräkna värdet av en hashfunktion) som möjligt på så kort tid som möjligt och även om datorns processor kan göra detta fantastiskt snabbt så är det inget mot vad en modern grafikprocessor (GPU) klarar av. Enkelt uttryckt kan man säga att en vanlig processor är gjord för att kunna utföra en mängd olika uppgifter, den är alltså en generalist. En grafikprocessor däremot är en specialist, den är gjord för att utföra grafikberäkningar och detta gör att den också passar mycket bättre för att beräkna de hashfunktioner som Bitcoin vill ha. När Bitcoin började fånga folks intresse dröjde det därför inte länge förrän Bitcoinmjukvara som utnyttjade grafikprocessorn fanns tillgänglig.

Så vad är då en ASIC? Jo det är nästa steg i utvecklingen. ASIC står för ”Application Specific Integrated Circuit”, d.v.s en integrerad krets som tillverkas för att kunna utföra en specifik funktion snarare än en allmän uppgift. I Bitcoinvärlden handlar det alltså om hårdvara specifikt tillverkad för att beräkna de hashfunktioner som Bitcoin använder sig av. Under en tid har det pågått en kamp om vem som kommer att leverera Bitcoins första ASIC. Flera företag har tagit emot förhandsbeställningar och utlovade leveransdatum har gång på gång skjutits upp. Men så äntligen, i fredags, meddelade Bitcoin Foundation att de fått provköra en ASIC vid namn Avalon, konstruerad av Yifu Guo och hans BitSynCom LLC.

Skillnaden mellan en ASIC och en GPU är avsevärd. En Avalon kan producera 67 GHash (miljarder hashningar) per sekund, vilket motsvarar nästan 200 grafikkort. Och då är effektförbrukningen hos en Avalon ändå bara det dubbla mot ett enstaka grafikkort (ca 400W mot ca 200W för ett grafikkort). Det här innebär att precis som GPU:er gjorde CPU:er värdelösa för Bitcoin-mining så kommer ASICs att göra GPU:er värdelösa. Bitcoin går nu alltså in i en ny era där nätverket kommer att skyddas av dedikerad hårdvara istället för var mans dator. Vilka positiva samt negativa effekter detta kan ha återkommer jag till i ett senare inlägg.

4 Kommentarer

 • Rickard Löwgren
  12 februari, 2013 - 14:01 | Permalänk

  En fråga.

  Kommer ASIC produkter att vara något som säljs i sverige eller måste vi importera från USA/annat land?

  Finns det någon som vet om något svenskt företag har planer på att släppa sådana produkter?

  • D.H.
   12 februari, 2013 - 21:27 | Permalänk

   Det är ett fåtal företag i världen som påbörjat tillverkning och jag har inte hört talas om något svenskt initiativ, så än så länge får vi nog importera. Jag har inte heller hört om någon som tänker agera återförsäljare i Sverige, men det kanske dyker upp något.

   • Konspir
    22 juni, 2014 - 21:04 | Permalänk

    kncminer.com Svenskt företag och världsledande på asic-miners för bitcoins.

    Priset för miner ligger dock på runt 16.000 dollar.

 • Linus
  11 april, 2014 - 17:48 | Permalänk

  Har ett inlägg gjorts med negativa/positiva effekter?

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *