Vad händer om en månad?

Om ungefär en månad – 29:e november enligt nuvarande uppskattning – så minskar Bitcoins s.k. mining reward från 50 till 25 bitcoins. De som bidrar med datorkraft för att bekräfta transaktioner i nätverket (miners) får varje gång de genererar ett block en belöning, nämligen ett antal helt nyskapade bitcoins (och det är just på detta sätt alla nya bitcoins skapas). Denna belöning har från Bitcoins start 2009 fram tills nu varit 50 bitcoins per block men det var redan från börjat bestämt att den kommer att halveras ungefär var 4:e år, vilket gör att det totala antalet bitcoins i existens följer grafen nedan.

Totalt antal bitcoins över tid

Så vad innebär detta?

Mining

För de som ägnar sig åt mining så innebär det att samma hårdvara nu bara kommer att tjäna in hälften så mycket pengar varje dag. Det här är något som de som köpt utrustning bör ha tagit med i kalkylen över tiden det kommer att ta att tjäna in hårdvaran.

Priset

Man skulle kunna tänka sig att priset skulle gå upp eftersom inflödet av nya bitcoins minskar men eftersom detta är en förändring som varit känd ända sedan Bitcoins start så bör det redan vara inräknat i priset man betalar nu. Det troliga är alltså att ingen märkvärd förändring av priset kommer att ske just om en månad.

Nätverket

På sikt innebär dessa belöningsminskningar att miners kommer att behöva få in sina pengar på annat sätt. Sättet detta är tänkt att ske på är genom transaktionsavgifter. Förutom belöningen får miners också de transaktionsavgifter som betalats för transaktioner som inkluderats i blocket, men detta är ännu en obetydlig inkomst jämfört med den fasta belöningen. I takt med att belöningen minskar måste avgifterna öka och det är (eftersom avgifterna är frivilliga) inte trivialt att se exakt hur storleken på avgifterna kommer att utvecklas. Det här är ett ämne som diskuterats flitigt och som vi kommer att skriva mer om senare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *