My Wallet

My Wallet är en mycket intressant webblösning som kombinerat det bästa av två världar. Precis som med en traditionell e-wallet finns allt tillgängligt via webben så du kan se ditt saldo, skicka bitcoins, kontrollera din historik etc. men detta görs helt utan att den som driver tjänsten har tillgång till dina bitcoins. Allting krypteras nämligen lokalt på din dator innan det skickas över till servern. Den lilla(?) nackdel som detta för med sig är att det inte finns någon möjlighet alls att återställa ditt lösenord. Förlorar du ditt lösenord är dina bitcoins borta för alltid. Nedan följer en genomgång av många av de funktioner som erbjuds i det som kanske är den bästa plånbokslösningen för Bitcoin just nu.

Det enda du behöver ange för att starta en ny plånbok är ett lösenord. Om det inte är viktigt för dig att vara totalt anonym kan det dock vara bra att åtminstone även ange en e-postadress för att kunna dra nytta av en del användbara funktioner. När du skapat din plånbok möts du av fem olika flikar.

Under den första fliken finns bl.a. en översikt, kontoinställningar och möjlighet att med ett enkelt klick skicka en backup av din plånbok till din e-postadress, DropBox eller Google Drive. Det du får är alltså en krypterad kopia av de privata nycklar som finns i din plånbok så att du har möjlighet att fortfarande komma åt dina pengar om My Wallet av någon anledning skulle vara otillgänglig. Du kan också under kontoinställningar välja att automatiskt skicka ut en sådan backup varje gång plånboken ändras.

Under transaktionsfliken hittar du alla transaktioner som gjorts till eller från plånboken. Du ser också enkelt hur många confirmations nyligen gjorda transaktioner har och är du intresserad av tekniska detaljer finns en länk till blockchain.info:s transaktionssida där all information om den aktuella transaktionen och det block den inkluderats i finns.

När du ska skicka bitcoins är det enklaste och vanligaste är förstås att helt enkelt ange en mottagaradress samt ett belopp och det är också detta som är standardvalet. För den mer avancerade användaren finns dock även möjlighet att ange avgift till miners, specificera adress för växel, skicka helt anonyma transaktioner mm. Vill du locka nya människor till Bitcoin kan det kanske vara idé att skicka dem ett litet startkapital via e-post, SMS eller Facebook. Vad som händer är att en ny privat nyckel skapas och inkluderas i en länk som skickas till mottagaren. När mottagaren klickar på länken får denne upp rutan nedan och kan välja att skapa en ny plånbok eller att skicka vidare sina bitcoins till en annan adress.

Under fliken Receive Money hanteras de adresser du använder för att ta emot bitcoins. Du kan skapa ny adresser samt arkivera gamla adresser du inte använder längre för att få bättre överblick. Här kan du också skapa en anonym adress om du vill ta emot en betalning som inte på något sätt kan spåras till dina andra adresser. Denna tjänst har en avgift på 1.5%.

Under den sista fliken finns ett antal funktioner för import/export. Du kan bl.a. välja att importera en tidigare backup, en fristående privat nyckel, en ”brain wallet” genom att ange ett lösenord eller en ”paper wallet” genom att scanna en streckkod. Du kan också lägga till en Bitcoinadress där du vill ha koll på saldot utan att importera motsvarande privata nyckel. När det gäller export kan du välja att få ut de privata nycklarna krypterat eller okrypterat. Det finns dessutom en funktion för att synka din plånbok med den officiella Bitcoinklienten om du kör den på din dator.

Ben Reeves som driver My Wallet under företaget Qkos Services Ltd har visat på en fantastisk effektivitet i att leverera nya funktioner och att rätta till buggar som uppstår. Ben är ofta snabb att svara i den officiella tråden på bitcointalk.org när någon har problem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *