Vad är MintChip?

MintChip är ett försök till digitala kontanter från Royal Canadian Mint (ung. Kanadas myntverk). Ett API har släppts och en tävling har utlysts för att skapa applikationer som använder MintChip. Förstapriset är guld till ett värde av $17000 men tävlingen är tyvärr endast öppen för personer från Kanada och USA.

Hur skiljer sig då MintChip från Bitcoin? Ganska mycket faktiskt. Likheterna är att båda systemen erbjuder en grad av anonymitet och transaktioner som ej går att reversera, alltså egenskaper motsvarande vanliga kontanter. Skillnaderna är desto fler.

En fråga som alltid är intressant när det handlar om digitala kontanter är hur man löst frågan med dubbelspendering. Bitcoin har som bekant löst detta med den distribuerade blockkedja som lagrar alla transaktioner. MintChip har istället löst det med hårdvara, nämligen ett chip som alla enheter använder. Detta innebär alltså att det går att göra överföringar även utan någon uppkoppling till Internet men det innebär också att systemet är känsligt för att hackas på ett helt annat sätt än Bitcoin. Lyckas någon knäcka chippet kan alltså denna person konstruera falska överföringar som mottagaren kommer att acceptera, ungefär som man idag trycker falska sedlar.

En annan uppenbar skillnad är förstås att MintChip har en central utgivare medan Bitcoin är helt decentraliserat. Läs mer om MintChip på developer.mintchipchallenge.com.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *