Varför Bitcoin?

Här är ett citat från Swedbanks hemsida

En Europabetalning i euro får ta högst 1 bankdag och en Europabetalning i svenska kronor får ta högst 4 bankdagar. En Internationell betalning tar normalt 2-5 bankdagar. Om det är brådskande kan en Urgentbetalning skickas. Betalningen når då normalt mottagaren en dag tidigare.

Så om det är bråttom behöver jag bara vänta 1-4 dagar? Är det inte förbluffande att det i dagens informationssamhälle fortfarande kan ta flera dagar att skicka pengar till utlandet?  Till och med inom Sverige kan du få vänta en hel dag. Att skicka ett mejl tar några sekunder, vare sig det är till Västerås eller San Fransisco.

Vi använder nuförtiden ofta kredit- eller kontokort när vi är ute och handlar. Kontanter är långt ifrån utkonkurrerade men visst börjar de kännas lite gammalmodiga? Att använda papperslappar där vem som helst kan skriva ut en ganska hyfsad förfalskning på sin 800-kronorsskrivare känns ungefär lika modernt som att använda en namnunderskrift för att bekräfta sin identitet. Kontanterna kommer att försvinna, det kan hända att det tar sin tid, men det är en tidsfråga.

Vad många glömmer är att när kontanterna försvinner så försvinner också det enda sättet att hålla svenska kronor i din egen hand, att kunna förvara dem var du vill. Det närmsta man kan komma är att ha den elektroniska varianten av svenska kronor på ett konto direkt hos riksbanken men det är i princip bara bankerna som kan ha sådana konton. Vi andra får nöja oss med att hålla till en abstraktionsnivå upp, att ha konton hos bankerna, alltså att ha en fordran på banken, inte att ha själva pengarna. Det gör också att vi är beroende av bankerna när vi vill föra över pengar till någon annan.

Det här är nu ingen attack på bankerna, jag menar inte att vi ska sluta använda banker. Banker är bra till mycket men att snabbt kunna föra över pengar till din kompis i Chile är kanske inte deras starka sida. Med Bitcoin kan du välja att ha en viss mängd pengar hemma på datorn för att på några minuter kunna skicka till din kompis, helt utan några mellanhänder. Du kan välja att ha dem i byrålådan eller i madrassen. Större summor väljer du förmodligen att förvara på ett säkrare ställe.

Och så en annan sak: avgifter. När en butik tar emot kortbetalningar med VISA, MasterCard etc. kostar det dem 2-3% per transaktion (plus fasta avgifter, avgifter för kortterminal etc.). För att ta emot betalningar med Bitcoin krävs inga avtal med kortföretag och transaktionsavgifterna är minimala (vi pratar ören). Handlar det om en fysisk butik kan du möjligtvis behöva inhandla en billig smartphone eller liknande. Utvecklingen av system för att göra det smidigt och lätt för handlare att ta emot betalningar i Bitcoin pågår för fullt och jag kommer att skriva mer om detta senare.

2 Kommentarer

 • Jim Nelin
  12 februari, 2012 - 15:52 | Permalänk
  • D.H.
   12 februari, 2012 - 17:00 | Permalänk

   Ah, den hade jag inte läst, men det var ju bra tajming. Jag lade till en länk till den i inlägget för att få en pingback.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *