Spara bitcoins i huvudet (!)

En fascinerande sak med Bitcoin är att nyckeln till dina pengar är en krypteringsnyckel och denna krypteringsnyckel kan sparas precis hur som helst. Du kan alltså ha pengarna i en fil på din dator, i en plånbok på nätet, hemma i madrassen eller t.o.m. i din egen hjärna. Denna nyckel behöver aldrig ha funnits online för att du ska kunna skicka pengar till den (det räcker med Bitcoinadressen som skapas från den publika krypteringsnyckeln). Du kan alltså skapa ditt eget ”sparkonto” hemma på en dator som aldrig varit uppkopplad mot nätet och börja sätta in pengar på det, helt förvissad om att ingen annan har tillgång till nyckeln.

Så hur gör du då om du vill spara dina bitcoins i ditt eget huvud och ingen annanstans?

 1. Besök www.bitaddress.org och välj fliken Wallet Details. I fältet ”Enter Private Key”, skriv in en lösenordsfras och tryck ”View Details”. Ett meddelande (se nedan) visas. Tryck OK. OBS! Denna lösenordsfras måste vara lång och omöjlig för någon annan att hitta på. Skulle någon annan hitta på samma lösenordsfras så har denne direkt tillgång till dina pengar. ”Sparkontot” är lösenordet.
 2. Spara undan din Bitcoin Address. Denna kan du nu skicka bitcoins till när du vill. Stäng webbläsaren utan att skriva ned något av det andra som visas på sidan, men kom ihåg ditt lösenord, det är det som är nyckeln till dina bitcoins, glömmer du det är de borta för alltid.
 3. När du vill använda pengarna, besök bitaddress.org igen och knappa in den lösenordsfras som du förhoppningsvis har kvar i huvudet (observera att du istället kan spara ned HTML-filen och använda den lokalt så att du inte behöver förlita dig på att bitaddress.org finns kvar). Kopiera denna gång istället det som står under ”Private Key Sipa Wallet Import Format”. Besök nu t.ex. ditt konto på Mt.Gox och välj ”Add funds”, ”Redeem private key”. Klistra in den privata nyckeln och efter en liten stund finns pengarna på ditt konto hos Mt.Gox.

4 Kommentarer

 • Milton Corlett
  7 februari, 2012 - 12:15 | Permalänk

  Även värt att tillägga är att man borde undvika att göra detta på en dator som är uppkopplad mot nätet.

  Själv brukar jag spara ner bitaddress-källkoden på ett USB-minne tillsammans med en ”live-CD-installation av Ubuntu”, starta om datorn, boota från USB-minnet, verifiera bitaddress-filens PGP-signatur, och slutligen generera min private-key. Jag skriver ihop en guide på forumet om jag får en stund över.

  Alla spår av den privata nyckeln förblir nu i RAM-minnet (som nollställs när du startar om datorn igen), och mitt huvud.

  • D.H.
   7 februari, 2012 - 12:24 | Permalänk

   Absolut, bra kommentar. Du får gärna skriva en guide på forumet, tror säkert folk skulle uppskatta det.

 • Kalle b
  7 juli, 2012 - 16:33 | Permalänk

  Har kollat flera Bitcoin Adresser som ‘www.bitadress.org’ skapar men de är felaktiga, är det andra som har samma problem??

  • D.H.
   13 juli, 2012 - 13:25 | Permalänk

   Skriv gärna ett inlägg i forumet om det och visa några exempel. Tror inte så många läser de här kommentarerna.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *